Sărbătorirea hramului catedralei româneşti din Madrid
Comunitatea românească din capitala Spaniei a fost binecuvântată duminică, 21 noiembrie, de prezenţa a doi ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul hramului Catedralei Episcopale „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”. Preasfinţitul Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei şi Portugaliei, a săvârşit Sfânta Liturghie împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi.
Ortodocşii români din Madrid au trăit o bucurie duhovnicească la sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului din acest an, în mijlocul lor aflându-se atât chiriarhul român al Spaniei şi Portugaliei, Preasfinţitul Părinte Episcop Timotei, cât şi delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. În cadrul Sfântei Liturghii au fost înălţate rugăciuni pentru sănătatea şi ajutorul tuturor românilor dreptcredincioşi din diasporă, la final fiind pomeniţi toţi ctitorii, ostenitorii, miluitorii şi ajutătorii sfântului lăcaş din capitala Spaniei.
Cuvântul de învăţătură a fost rostit de către Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, care a evidenţiat sfaturile cuprinse în Sfânta Evanghelie privind chibzuirea cu înţelepciune a averii pământeşti, arătând că darurile primite de la Dumnezeu trebuie folosite pentru sporirea iubirii aproapelui. „Mântuitorul Hristos a vorbit de mai multe ori despre oameni foarte bogaţi. Unul era tânăr dregător şi s-a apropiat de Iisus dorind să afle ce trebuie să facă pentru a moşteni viaţa de veci. Mântuitorul i-a spus să vândă tot ce avea şi să împartă săracilor. Acela a plecat trist pentru porunca primită. Altădată, Hristos a vorbit despre un bogat care îşi petrecea viaţa în slavă, iar la poarta lui stătea un sărac numit Lazăr, care nu primea nici măcar firimituri. Ştim care a fost locul rezervat fiecăruia. Astăzi am ascultat Pilda bogatului căruia i-a rodit ţarina. Greşeala acestuia este că nu I-a mulţumit lui Dumnezeu atunci când a văzut că pământul a rodit mai mult decât altă dată. El se considera îndreptăţit să stea ani mulţi şi să se bucure de aceste bunătăţi. Nu și-a amintit de Dumnezeu şi, mai ales, nu s-a gândit la aproapele lui. Singurul gând a fost de a construi hambare mai mari. Unul dintre cele mai înfricoşătoare cuvinte folosite de Mântuitorul face referire tocmai la el: «Nebune!». Nu ştim dacă avea urmaşi sau prieteni, pentru că Evanghelia ne prezintă un om singur, care nu s-a gândit la alţii. Tot ceea ce avem vine de la Dumnezeu. Dacă uităm să Îi mulţumim Lui, s-ar putea să nu mai primim alte daruri”, a spus Preasfinţia Sa.
„Maica Luminii este prezentă mereu în Biserica Mântuitorului”
Totodată, referindu-se la sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului, ierarhul a vorbit despre preacinstirea Născătoarei de Dumnezeu în Biserica Ortodoxă: „Sfinţii Părinţi şi imnografii care au alcătuit rugăciuni şi slujbe în cinstea Maicii Domnului au numit-o «biserică sfinţită şi rai cuvântător, lauda fecioriei», iar cartea Apocalipsei o numeşte «Fecioara îmbrăcată în lumină». Maica Luminii este prezentă mereu în Biserica Mântuitorului, în rugăciunile noastre, cele mai folosite imnuri fiindu-i închinate. Cele mai frumoase cântări sunt închinate ei, pentru că rugăciunea sa ajută mult pe fiecare înaintea Preaiubitului ei Fiu. Intrarea Maicii Domnului în biserică înseamnă pregătirea pentru venirea în lume a Mântuitorului”.
„Chivot dumnezeiesc din care avea să Se întrupeze Mântuitorul”
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei şi Portugaliei, a rostit un cuvânt de binecuvântare, în care a arătat faptul că pregătirea Maicii Domnului în Templul din Ierusalim s-a făcut prin lucrarea minunată a lui Dumnezeu: „Deşi avea doar trei ani, atunci când a fost lăsată la poarta Templului din Ierusalim, a urcat treptele care duceau înspre curte, deoarece ea a fost pregătită pentru a deveni Biserică, Chivot dumnezeiesc din care avea să Se întrupeze Mântuitorul Iisus Hristos. Ea a ştiut că adevărata casă a ei nu era locuinţa părinţilor ei, ci casa lui Dumnezeu. Şi pentru noi, casa cea adevărată este casa lui Dumnezeu, unde ne aşteaptă la Sfânta Liturghie, pentru a intra în comuniune cu El, în cadrul căreia nu ne dă ceva străin de mâncare, ci Mântuitorul ni Se dăruieşte pe El întreg”.
De asemenea, ierarhul român al Spaniei şi Portugaliei a mulţumit Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru delegarea Preasfinţitului Părinte Timotei Prahoveanul la sărbătoarea catedralei ortodoxe româneşti din Madrid, Episcopului-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor pentru împreună-slujire, dar şi pentru cuvântul de învăţătură. Totodată, ierarhul român din Spania şi-a manifestat recunoştinţa faţă de Excelenţa Sa Miguel Maury Buendía, Nunţiu apostolic în România, originar din Spania, pentru sprijinul acordat comunităţilor româneşti din Peninsula Iberică.