Sărbătorirea Sfântului Antipa de la Calapodești la Roman

Un articol de: Silviu Dascălu - 12 Ianuarie 2025

Ieromonahi, diaconi, părinți și maici starețe, pelerini și elevi seminariști au participat vineri, 10 ianuarie, la slujba Dumnezeieştii Liturghii, oficiate de către Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman, cu ocazia serbării Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodeşti, ocrotitorul paraclisului catedralei.

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor prezenți, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit despre viața și lucrarea Sfântului Antipa, care a trecut în veșnicia lui Dumnezeu la vârsta de 66 de ani: „Ați înțeles din sinaxarul care s-a citit pentru a reîmprospăta cunoștințele despre viața și activitatea acestui mare cuvios care este cunoscut în toată Ortodoxia, atât în cea slavă, cât și în cea grecească, întrucât el a fost mai peste tot, fizic, în aceste regiuni, unde a propovăduit și a adunat ajutoare pentru construcția schitului românesc de la Muntele Athos, în ultimii ani retrăgându-se la Mănăstirea Valaam din nordul înghe­țat al Rusiei, pentru ca să rămână acolo până la sfârșitul vieții sale, la vârsta de 66 de ani”.

Totodată, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre dinamismul vieții religioase și despre continuitatea creștinismului și a monahismului românesc de-a lungul istoriei, precum și despre proclamarea sfinților de către Patriarhia Română, după dobândirea autonomiei și autocefaliei acesteia. De asemenea, Înalt­preasfinția Sa a vorbit despre sfinții locali, moldoveni, Cleopa Ilie, Paisie Olaru, Gherasim Iscu și Visarion Toia, a căror proclamare solemnă va fi anul acesta: „Avem bucuria că Sfântul Sinod, potrivit unei hotărâri luate acum doi ani, între perso­nalitățile religioase propuse spre a fi canonizate, a desemnat pe Părintele Cleopa Ilie și pe Părintele Paisie Olaru. Ei sunt con­siderați apărători ai credinței și aprobați de Sfântul Sinod, care va proclama în mod solemn canonizarea lor, alături de a altor sfinți cuvioși. În ceea ce ne privește, pentru că facem parte din județul Neamț, deși canonic apar­ține Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului doar zona Romanului, cealaltă parte a județului Neamț apar­ținând Arhiepiscopiei Iașilor, cinstim viața și amintirea acestor sfinți pe care unii dintre noi i-am cunoscut. Alături de acești doi sfinți nemțeni, mai sunt doi sfinți care, deși s-au născut în părțile Bacăului, și-au desfășurat activitatea în alte eparhii. Îi avem pe Gherasim Iscu, care a stat în închisoarea-spital de la Târgu Ocna, și pe Visarion Toia. Moldova este considerată pol spiritual al monahismului și al isihasmului românesc. Tot arealul Neamțului și Bacăului deține mulți sfinți care au fost recunoscuți, dar care încă nu au fost proclamați”.

Tot acum, Înaltpreasfinția Sa a luat decizia ca în fiecare zi de 10 ianuarie a fiecărui an maicile și călugării din mănăstirile Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului să se adune la Roman în Sinaxa Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodești.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul „Laudamus” al Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman, dirijat de părintele Vlad Samoilă.