Sărbătorirea Sfântului Simeon Noul Teolog la biserica sa din Mănăstirea Cașin

Un articol de: Silviu Dascălu - 12 Martie 2022

Trei ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, înconjurați de un sobor numeros de preoți și diaconi, au slujit sâmbătă, 12 martie, în localitatea băcăuană Mănăstirea Cașin, la biserica închinată Sfântului Simeon Noul Teolog, cu prilejul hramului așezământului bisericesc.

Din sobor au făcut parte Înalt­prea­sfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Prea­sfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hu­șilor, și Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, precum și stareții mai multor mănăstiri din zona Moldovei: arhim. Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț, arhim. Arsenie Popa, starețul Mănăstirii Sihăstria, arhim. Hariton Negrea, starețul Mănăstirii Petru Vodă. Răspunsurile la strană au fost date de membri ai Coralei Armonia.

Dimineață au fost sfințite Altarul de vară, închinat sfinților isihaști Grigorie Palama, Simeon Noul Teolog și Paisie de la Neamț, și Așezământul social filantropic al parohiei, închinat Sfântului Antipa de la Calopodești.

Credincioșii veniți la slujbă au putut să se închine Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, al cărui veșmânt a fost dăruit parohiei de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, precum și unei icoane cu chipul sfinților Grigorie Palama, Simeon Noul Teolog și Paisie de la Neamț, dăruită tot de Patriarhul României.

Înainte de Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Andrei a citit mai multe rugăciuni de dezlegare pentru credincioșii prezenți.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Părinte Ignatie a rostit un cuvânt de învățătură despre viața pilduitoare și plină de rugăciune a Sfântului Simeon Noul Teolog și despre sensul experienței mistice în viața Sfântului Simeon, amintind de celebra sa cateheză rostită în fața ucenicilor la finalul primei săptămâni din Postul Mare la Mănăstirea Mamant.

Preasfinția Sa a adus în atenție două îndemnuri pe care le-a dat Sfântul Simeon în urmă cu o mie de ani monahilor pe care îi îndruma. Primul gând era despre importanța postului în viața creștinului, și sfântul numește postul „un medic al sufletului”, deoarece ne ajută să intrăm înlăuntru nostru și să vedem care sunt problemele, neputințele noastre.

„Cel care postește nu face decât să dea la o parte pâcla, ceața păcatelor, ca să se arate nu soarele care răsare, ci soarele care luminează veșnic. Acesta este darul postului”, a arătat Părintele Episcop Ignatie, citând din Sfântul Simeon.

Al doilea gând a fost legat de citirea Sfintelor Scripturi. „Cuvintele noastre, oricât de meș­teșugite ar fi, poartă în spatele lor amprenta păcatului, și păcatul înseamnă ruptură, înjosire. Cuvântul lui Hristos înseamnă unitate, demnitate. Cuvântul lui Hristos este cel care ne adună ființa risipită. De aceea este atât de important să acordăm atenție deosebită cuvântului lui Dumnezeu. Și în biserică, și acasă. Să avem un mic program de lectură duhovnicească, pentru că noi luăm foarte multe cuvinte din lume, care ne tulbură, or, cuvintele lui Hristos sunt cele care ne dau pacea, pentru că sunt ale lui Dumnezeu, Care este Însăși Pacea. Cuvintele lui Hristos ne dau lumină pentru că sunt ale lui Dumnezeu, Care este Însăși Lumina”, a mai arătat Preasfințitul Părinte Ignatie.

În cadrul slujbei au fost rostite rugăciuni pentru încetarea războiului din Ucraina, iar la Parastasul pentru ctitori au fost pomenite și victimele din războiul fratricid din țara vecină.

La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a făcut o concluzie a zilei consemnată într-un hrisov, care peste ani va da mărturie asupra celor întâmplate în această zi, și a mulțumit ierarhilor, stareților, slujitorilor și credincioșilor prezenți.

De asemenea, i-a oferit părintelui paroh Ioan Bârgăoanu o aleasă distincție instituită de Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, respectiv „Crucea Țării de Jos”, anul trecut, părintele primind din partea Patriarhului Daniel cea mai înaltă distincție, respectiv „Crucea Patriarhală”.

În încheiere, părintele paroh și-a exprimat recunoștința față de ierarhii prezenți, de soborul de slujitori și de toți cei care au pus umărul pentru buna desfășurare a evenimentului, dăruind ierarhilor și stareților icoane ale Sfântului Simeon sau cu sfinții isihaști comemorați în acest an.

Pentru implicarea activă în viața comuni­tății, primarul localității, Adriana Enache, a oferit Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim titlul de cetățean de onoare, iar ierarhilor invitați și părintelui Ioan Bârgăoanu plachete.

Toți credincioșii care au participat la slujbă au fost invitați la o agapă.

Sărbătoarea a continuat și a doua zi, duminică, Sfânta Liturghie fiind săvârșită de un sobor de slujitori, răspunsurile la strană fiind date de Corul Filomenos din Onești.