Satul românesc, omagiat de preoții din județul Galați

Un articol de: Pr. Ştefan Sfarghie - 06 Noiembrie 2019

La Mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului”-Cudalbi, judeţul Galaţi, s-a desfăşurat luni, 4 noiembrie 2019, conferinţa pastoral-misionară de toamnă a preoţilor din protopopiatele Covurlui şi Nicoreşti. În deschiderea evenimentului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în paraclisul din incinta ansamblului monahal, înconjurat de preoţii celor două protoierii.

La Sfânta Liturghie din paraclisul mănăstirii au participat maicile aşezământului monahal, membrii grupului folcloric de bătrâni „Ştefanienii” din localitatea Piscu, judeţul Galaţi, elevi din localităţile Cudalbi şi Nicoreşti. Cu această ocazie, diaconul Petru Traian Caraman a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Blânzi, Protopopiatul Tecuci. 

În cuvântul de învăţătură, chiriarhul Dunării de Jos a vorbit despre necesitatea pocăinţei şi a împărtășirii în viaţa noastră și a amintit celor prezenţi de încercările şi greutăţile prin care au trecut monahiile şi Mănăstirea Cudalbi în perioada comunistă, evidenţiind aspecte din perioada dificilă de reluare a vieţii monahale după 1989, ne-a transmis părintele Rareș Bucur, consilier eparhial. 

Tot în locaşul de cult s-au desfă­şurat şi lucrările propriu-zise ale conferinţei preoţeşti dedicate Anu­lui comemorativ al patriar­hilor ­Nicodim Munteanu şi Iustin ­Moisescu şi al traducătorilor de cărţi bisericeşti. În semn de binecuvântare şi preţuire pentru lucrarea desfăşurată în parohii, Înalt­preasfinţia Sa a acordat mai multor preoţi din cele două protopopiate ale judeţului Galaţi rangurile bisericeşti de sachelar, iconom şi iconom-stavrofor, precum şi Distincţia eparhială `Vrednicia andreiană~ părintelui Mihai Roşu, protoiereu de Nicoreşti. 

Conferința s-a încheiat cu vizitarea bisericii mari a mănăstirii şi cu săvârşirea slujbei de pomenire pentru patriarhii Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu, pentru ctitorii şi binefăcătorii acestei vetre monahale, dar şi pentru preoţii, învăţătorii şi conducătorii vrednici din această zonă a Eparhiei Dunării de Jos, trecuţi la cele veşnice. În trapeza mănăstirii a fost vernisată o expoziţie de obiecte vechi tradiţionale ce cuprinde icoane vechi, ţesături, ceramică, costume populare, covoare, cuverturi, unelte de lucru din casele şi din gospodăriile înaintaşilor noştri, fotografii şi documente vechi din satele situate în Câmpia Covurluiului. 

Preoţii şi credincioşii au vizionat filme documentare realizate de TRINITAS TV.