Scade preţul de vânzare al porcului în viu
Preţul de vânzare al porcului în viu a atins în această săptămână cel mai mic nivel din ultimii cinci ani, fiind de aproape două ori mai mic decât preţul de producţie al unui kilogram de carne de porc, în timp ce preţul la raft a rămas neschimbat, avertizează asociaţiile fermierilor din acest sector.
Preţul de vânzare la poarta fermei a atins, săptămâna aceasta, pragul de 3,5 lei/kg, în timp ce preţul de producţie al unui kilogram de carne de porc este de aproximativ 6 lei. Este cel mai mic preţ de vânzare al porcului în viu din ultimii cinci ani, în timp ce preţul la raft al cărnii de porc a rămas neschimbat. „Dacă facem comparaţie cu Franţa, preţul unui kilogram de carne de porc astăzi la poarta fermierului francez este echivalentul a aproximativ 6 lei. În plus, Franţa poate vinde porc viu către alte state membre, pe când România nu are acest drept”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România (ACEBOPR), citat de Agerpres. Potrivit sursei citate, vânzarea porcilor vii din ferme a devenit o mare problemă mai ales în contextul ultimelor 60 de zile, când piaţa a fost efectiv invadată de carne provenită din Polonia, Ungaria şi Germania.
Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România solicită repoziţionarea marilor retaileri faţă de preţul foarte mic al porcului la poarta fermei şi monitorizarea urgentă de către Autoritatea de Concurenţă a situaţiei prezentate, care aduce atingere fermierului şi consumatorului român.
Marţi, Comisia Europeană susţinea că a oprit tendinţa de scădere a preţului cărnii de porc în luna ianuarie, graţie succesului unei măsuri de urgenţă decisă de miniştrii Agriculturii din cele 28 de state membre, informează AFP. „Declinul preţurilor de la sfârşitul lui 2015 a fost frânat, iar o uşoară creştere a preţurilor a fost constatată în ultimele săptămâni”, a declarat pentru AFP o sursă din interiorul comisiei. Potrivit acesteia, preţul cărnii de porc a crescut cu 1% în prima jumătate a lunii ianuarie.
Executivul comunitar susţine că această stopare este o dovadă a succesului înregistrat de programul de stocare în regim privat a cărnii de porc, o măsură de ajutor introdusă la data de 4 ianuarie „cu rezultate pozitive”.
Anunţată încă din luna noiembrie, măsura a permis retragerea de pe piaţă a aproximativ 90.000 de tone carne şi produse din carne de porc, care au fost stocate pentru o perioadă de cinci luni, a precizat o sursă din apropierea acestui dosar. Este vorba de o cantitate echivalentă cu 4,5% din carnea de porc procesată lunar la nivelul Uniunii Europene. Comparativ, un program identic lansat în luna martie 2015 a fost considerat un eşec, în condiţiile în care au fost stocate doar 60.000 de tone de carne şi produse din carne de porc pentru o perioadă de două luni.
Patru state membre au participat masiv la programul de stocarea în regim privat a cărnii de porc: Germania, Spania, Danemarca şi Olanda. În schimb, în Franţa s-a înregistrat un grad de participare redus, chiar dacă crescătorii francezi de porcine înregistrează dificultăţi.
Stocarea în regim privat a cărnii de porc face parte din măsurile anunţate la sfârşitul unei reuniuni extraordinare a miniştrilor europeni ai Agriculturii din data de 7 septembrie 2015, când a fost adoptat un pachet de sprijin în valoare de 500 de milioane de euro pentru a răspunde la criza prin care trece în prezent sectorul agricol.