„Şcoala altfel” în învăţământul românesc
În săptămâna 2-6 aprilie, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului desfăşoară în întreaga ţară programul "Şcoala altfel", ce constă în derularea, la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, a unui orar special alcătuit doar din activităţi cu caracter non-formal.
În cadrul programului "Şcoala altfel", un grup de elevi de la Şcoala Generală Nr. 11 "Ion Heliade Rădulescu" din Bucureşti, conduşi de Ana Mocanu, profesoară de limba şi literatura română, şi Liliana Gabor, profesoară de religie, au vizitat ieri Facultatea de Teologie Ortodoxă "Justinian Patriarhul" din Capitală. Elevii au fost întâmpinaţi de pr. prof. dr. Ştefan Buchiu, decanul facultăţii, care le-a prezentat instituţia de învăţământ şi le-a adresat un cuvânt de bun venit.
În continuare, elevii însoţiţi de profesoare au vizitat sălile de curs, biblioteca facultăţii şi atelierele de pictură şi restaurare de carte veche. Activitatea s-a încheiat cu vernisarea unei expoziţii de pictură în Sala "Byzantium" din cadrul facultăţii.
"În primul rând, aş vrea să salut această iniţiativă extraordinară de a vedea Facultatea de Teologie, pentru noi a fost o ocazie minunată, întrucât nu în fiecare zi avem prilejul să vedem ateliere de pictură, de restaurare, cărţi vechi de la 1700 care au fost refăcute şi icoane foarte frumoase", ne-a declarat Ana Mocanu, profesoară de limba şi literatura română la Şcoala Generală Nr. 11 "Ion Heliade Rădulescu" din Bucureşti.
Pe parcursul întregii săptămâni, 11 grupuri de elevi din întreaga ţară, însoţiţi de profesori, au vizitat Catedrala patriarhală şi Palatul Patriarhiei, în cadrul programului "Şcoala altfel" desfăşurat de MECTS. Aici, au fost întâmpinaţi de ghidul Ansamblului patriarhal, care le-a prezentat aspectele interesante ale istoriei Catedralei şi Palatului patriarhal. Au sosit elevi de la diverse şcoli din Bucureşti, precum şi grupuri din Piteşti, judeţul Argeş, şi Însurăţei, judeţul Brăila.
"Şcoala altfel" şi la Parohia Precupeţii Vechi
În cadrul programului "Şcoala altfel", aproximativ 50 de copii de la Şcoala Nr. 49 "Vatra Luminoasă" din Capitală au vizitat persoanele vârstnice din cadrul Aşezământului social "Acoperământul Maicii Domnului", de la Parohia bucureşteană Precupeţii Vechi. "Copiii au pregătit, pentru cei 23 de rezidenţi ai aşezământului, poezii şi cântece, au oferit daruri, constând în desene, obiecte confecţionate de ei, alimente, constând în dulciuri şi fructe, haine şi obiecte de întreţinere personală. La rândul lor, bătrânii le-au mulţumit pentru daruri şi au cântat împreună "Cu noi este Dumnezeu"", a precizat diac. Ciprian Tudor.
"În urma experienţei pe care am avut-o la aşezământul social, am realizat importanţa de a ajuta oamenii vârstnici sau nevoiaşi. Aici am întâlnit persoane deosebite pe care am avut plăcerea de a le încânta cu poeziile şi cântecele noastre. Am avut ocazia să-i cunoaştem pe fiecare în parte, să discutăm cu dânşii şi să le vizităm camerele, iar fiecare "mulţumesc" pe care l-am primit ne-a umplut sufletul de bucurie", au mărturisit copiii de la Şcoala Nr. 49.