„Şcoala de limbă şi cultură română“
Fundaţia „Biserica Ortodoxă Română din Scoţia“, cu sprijinul Departamentului „Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni“ din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi cu sprijinul Biroului Consular de la Edinburgh, a organizat un program educativ complementar intitulat „Şcoala de limbă şi cultură română“. Coordonatorul şcolii este pr. Ioan-Florin Florescu de la Parohia ortodoxă română din Glasgow, Scoţia.
Şcoala de limbă şi cultură română“ reprezintă un program educativ complementar, care îşi propune să ofere copiilor şi tinerilor români din diaspora posibilitatea cultivării limbii române şi aprofundării unor cunoştinţe generale din domeniile literaturii, istoriei, geografiei, artei şi spiritualităţii româneşti. În funcţie de solicitări şi înscrieri, cursurile vor fi organizate la Glasgow şi Edinburgh, după un orar stabilit de comun acord cu părinţii. Unele activităţi ar putea fi organizate şi la Aberdeen, informează roscotland.wordpress.com. În viziunea şcolii, morala creştină şi valorile tradiţionale româneşti ocupă un loc central, „totuşi, aceasta nu va avea un caracter confesional şi nu va impune copiilor participarea la activităţile Bisericii. În acelaşi timp, în cadrul cursurilor vor fi discutate, între altele, ca parte a procesului educaţional, noţiuni generale de religie şi istoria creştinismului, iar copiii vor avea ocazia să cunoască texte esenţiale atât din Biblie, cât şi din literatura altor religii universale“, ne-a spus pr. Ioan-Florin Florescu, de la parohia din Glasgow şi coordonatorul şcolii. La cursurile care vor fi susţinute în limba română se pot înscrie copii şi tineri cu vârste între 6 şi 18 ani, atât români, cât şi cei de altă naţionalitate. În funcţie de înscrieri şi solicitări, cursurile şcolii vor fi organizate la Glasgow sau Edinburgh, pe grupe de vârstă (6-9, 10-13, 14-18 ani), în zilele de sâmbătă şi duminică. Orarul final va fi stabilit numai după consultări cu părinţii. Proiectul prevede închirierea de spaţii adecvate întâlnirilor cu copiii, cumpărarea de material didactic (dicţionare româneşti, abonamente la reviste de cultură, echipament audio şi video, CD-uri, DVD-uri, cărţi etc.), organizarea de cursuri, dialoguri şi conferinţe şi organizarea unei cinemateci româneşti itinerante pentru studenţii români.
Din echipa care va asigura desfăşurarea proiectului fac parte, până în acest moment: prof. Anamaria Munteanu (Glasgow, profesor de limba română), conf. dr. Simona Hapca (University of Abertay, Dundee), prof. Gabriela Pitiş (Aberdeen, profesor de limba română), pr. Marcel Oprişan (preşedintele Fundaţiei „The Romanian Orthodox Church in Scotland“), pr. Gabriel Hlade (Parohia Aberdeen), pr. Ioan-Florin Florescu (doctor în filologie, cercetător ştiinţific şi coordonatorul şcolii). „Echipa este deschisă oricărei colaborări în cadrul comunităţii româneşti din Scoţia, exprimându-şi deja intenţia de a invita în programele şcolii cât mai multe personalităţi, profesori, artişti, oameni de cultură etc. din comunitatea românească. Mulţumim tuturor celor care susţin, într-un fel sau altul, proiectul şcolii româneşti. Într-adevăr, avem nevoie de răbdare şi mai ales de perseverenţă pentru a dovedi că reprezentăm o comunitate, şi nu doar un număr de migranţi în statistici“, ne-a spus pr. Ioan-Florin Florescu.