Școala de vară de la Veneția de Jos, județul Brașov, la final
Asociația culturală „Ioan Cavaler de Pușcariu” din Veneția de Jos, județul Brașov, a organizat și a sponsorizat un program de vacanță pentru copiii și tinerii din sat, ajuns la a patra ediție anuală care s-a desfăşurat pe parcursul a patru săptămâni şi care s-a încheiat recent.
Tema principală a școlii de vară de anul acesta au fost muzica și studierea unui instrument la alegere. Activitățile desfășurate au fost dintre cele mai diverse, chiar dacă principala preocupare a fost familiarizarea participanților cu instrumente muzicale ca tobe, pian, vioară și chitară.
Partenerii programului denumit general „Școala de vară în satul bunicilor - Veneția de Jos 2021” au fost Primăria Comunei Părău, Casa Municipală de Cultură din Făgăraș, Muzeul „Valer Literat” din Cetatea Făgărașului, Parohia Veneția de Jos și Asociația Culturală „Ioan Cavaler de Pușcariu”. Copiii și tinerii participanți au fost dintre cei care locuiesc permanent în sat şi dintre cei care locuiesc în alte oraşe, precum București, Sibiu, Brașov, Făgăraș, Râșnov, Zărnești sau în diasporă şi au bunici în comunitate. Copiii au participat la atelierele de familiarizare cu instrumentele muzicale, iar orele au fost susţinute de profesorul Alexandru Dodos, Antonia Bodnar şi preotul Marius Demeter. Pe parcursul a patru săptămâni, voluntarii Asociației culturale din Veneția de Jos, pe lângă orele de muzică, au implementat și diferite alte ateliere și activități. Acestea au avut ca scop dezvoltarea emoțională, intelectuală și sportivă a participanților.
În prima săptămână, copiii și tinerii au fost coordonați de trei fete din Franța care participă la programul de vară francez denumit general „cercetași”. De asemenea, o familie de cercetași români din Făgăraș a prezentat istoria românească a cercetașilor.
Copiii și tinerii au avut parte şi de un program de prezentare a unor curiozități științifice, susţinut de Alexandru Stermin, profesor de anatomie comparată la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, în cadrul unei drumeții la Olt și pe dealurile Hălmeagului.
Pe parcursul şcolii de vară, copiii au avut parte și de ateliere de creație, timp de joacă în interior sau exterior, ateliere de dezvoltare personală, programe ludice și concursuri în aer liber, activități de socializare prin joc sau alte activități desfășurate în aer liber. Unul dintre cele mai așteptate concursuri a fost cel de orientare în spațiu, organizat de ing. Romică Chiriac. De asemenea, a avut loc și o excursie, la Parcul MiniTransilvania de lângă Odorheiul-Secuiesc, la Dealul Melcului (fostă exploatare minieră de aragonit, acum rezervație geologică) și la Muzeul de Aragonit. Copiii au participat şi la un atelier de olărit în Corund, iar ultima oprire a fost la Muntele de Sare de la Praid.
Într-una dintre zile, a avut loc o întâlnire cu părintele Constantin Necula, care a povestit întâmplări din copilăria sa, iar învățătoarea Stoica Viorica, la cei 92 de ani, i-a îndemnat pe cei prezenţi la eveniment să scrie de mână și să aibă preocupări intelectuale.
La final a avut loc un foc de tabără şi au fost premiaţi participanții. Asociația Culturală „Ioan Cavaler de Pușcariu” a oferit un festin culinar tuturor participanților și au fost adresate mulțumiri voluntarilor și sponsorilor.