Şcoală de vară pe teme de filosofie şi teologie

Un articol de: Otilia Bălinișteanu - 30 Iulie 2011

În perioada 25 iulie-1 august, Universitatea "Al. I. Cuza" din Iaşi găzduieşte cea de-a cincea ediţie a Şcolii de vară "Filosofie şi Teologie", manifestare dedicată în acest an temei "Origen şi Evagrie: perspective ale Antichităţii târzii". Evenimentul reuneşte tineri cercetători din întreaga ţară.

Organizatorii manifestării, Universitatea "Al. I. Cuza" (UAIC) din Iaşi, Centrul TRADITIO, cu sprijinul Casei de Cultură a studenţilor din Galaţi, şi-au propus pentru această ediţie o serie de întâlniri, prelegeri şi dezbateri pe marginea temelor filosofice ale Antichităţii Târzii. De altfel, titlul ediţiei sugerează încercarea de a redescoperi ideile celor doi corifei ai primelor secole creştine, Evagrie şi Origen, care, aşa cum declară organizatorii, "pot introduce nu doar în ambianţa controverselor din acele vremuri, ci şi în structura de tip aporetic a unui discurs teologic aflat în primele secole ale creştinismului în curs de conturare". "Şcoala de vară este destinată tinerilor interesaţi, pasionaţi de filosofie şi teologie, publicul vizat este cel documentat în Antichitate târzie, cu lecturi creştine. Discutăm despre perspectivele Antichităţii târzii aşa cum pot fie ele înţelese în urma citirii scrierilor autorilor din acea perioadă şi influenţa lor asupra Evului Mediu şi asupra modernităţii. Avem, în fiecare zi, câte două sesiuni de prelegeri susţinute de participanţi, urmate de discuţii", a declarat lector. univ. dr. Adrian Muraru, organizator, coordonatorul Centrului TRADITIO.

Cei 20 de participanţi la cursurile Şcolii de vară de la Iaşi sunt tineri cercetători din centrele mari ale ţării (Oradea, Bucureşti, Constanţa şi Iaşi).

Printre activităţile din cadrul acestei ediţii a şcolii de vară pe teme de filosofie şi teologie merită amintită Masa rotundă având ca subiect "Locul filosofiei şi teologiei în peisajul cultural românesc actual", o discuţie moderată de prof. Anton Adămuţ de la Facultatea de Filosofie a UAIC.

Centrul TRADITIO al UAIC, organizator al Şcolii de vară pe teme de filosofie şi teologie, îşi propune recuperarea şi aducerea în actualitate a tradiţiilor culturale premoderne, de expresie latină şi elină, printr-un program consistent de traducere a textelor greceşti şi latineşti care au construit cultura modernă, precum şi prin editarea bilingvă, la nivel academic, a acestor traduceri.