Scrieri și îndrumări omiletice ale părintelui Benedict Ghiuș
La Editura Cuvântul Vieții a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a fost publicat, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, volumul Arhimandrit Benedict Ghiuș, Scrieri I. Predici și îndrumări omiletice.
În Cuvântul de binecuvântare a noului volum, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel definește personalitatea de excepție a părintelui Benedict Ghiuș, unul dintre marii părinți duhovnicești ai Ortodoxiei românești și îndrumător spiritual al unei generații asupra căreia s‑a abătut tăvălugul comunist: „Cei care l‑au cunoscut ca preot slujitor al catedralei și duhovnic încercat dau mărturie despre cuvântul său cald și mângâietor, convingător și ziditor, erudit și cuceritor, despre sobrietatea și firescul slujirii sale, despre bunăvoința pe care o manifesta față de toți cei care îi cereau îndrumarea și binecuvântarea. Tuturor le insufla nădejde, reamintindu‑le că nici un păcat pentru care facem pocăință nu covârșește infinita iubire de oameni a lui Dumnezeu. A fost, neîndoielnic, un monah împodobit cu mari daruri duhovnicești, între care îl remarcăm pe cel al paternității sau îndrumării spirituale; a fost un avvă sau un gheron în sensul deplin al cuvântului, un îndrumător cu mare discernământ, însoțitor încercat și fierbinte rugător pentru fiii săi aflați pe calea urcușului duhovnicesc. A trăit învățăturile pe care le picura în sufletele fiilor săi duhovnicești, iar aceștia, cu nemărginită dragoste și evlavie, au depus mărturie despre bunătatea și smerenia sa desăvârșite, despre blândețea și discernământul său, despre noblețea și sensibilitatea sa. De asemenea, fiii săi duhovnicești au mărturisit despre harisma străvederii cu care străbătea adâncul inimii interlocutorului, despre puterea și greutatea cuvântului său și plinătatea iubirii pe care o purta celor care se aflau sub îndrumarea sa. Era o prezență luminoasă, care revărsa în jurul său pacea dumnezeiască, roadă a sălășluirii lui Hristos în inima sa curată și smerită (…). Îi încredințăm pe fiii noștri duhovnicești că, prin parcurgerea acestui volum, vor afla, neîndoielnic, o bogată hrană spirituală” (pp. 6‑7).
Volumul apare din inițiativa Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care a propus Editurii Cuvântul Vieții acest proiect editorial. Prin bunăvoința și mijlocirea Preasfinției Sale, redacția a intrat în posesia transcrierii lucrărilor nepublicate ale părintelui Benedict Ghiuș - studii, articole, cursuri universitare, schițe de conferințe duhovnicești, traduceri, reflecții, recenzii, note de lectură, scrisori și alte însemnări - aflate în arhiva Mănăstirii Cernica, unde părintele Benedict și‑a petrecut ultimii ani ai vieții pământești.
Primul volum din seria Benedict Ghiuș conține nouă predici la unele duminici și praznice împărătești, un panegiric în cinstea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, precum și unele reflecții, din perspectiva Sfintei Scripturi și a Sfinților Părinți, pe marginea unor subiecte de teologie ortodoxă, precum învățătura despre Dumnezeu, despre creația lumii, despre lumea spirituală și despre lucrarea sfinților îngeri, despre Sfânta Cruce, despre Sfânta Tradiție, Crezul Bisericii și învățătura despre mântuire. Predicile și îndrumările omiletice sunt precedate de o notă editorială, de o prefață semnată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul și de un medalion cronologic întocmit de redactorul lucrării, Sebastian Nazâru, pe baza actelor personale ale părintelui Benedict Ghiuș aflate în arhiva Mănăstirii Cernica și a unor lucrări publicate.
Volumul se dovedește a fi un instrument util și accesibil preoților pentru pregătirea predicilor din duminici și sărbători și, de asemenea, celor interesați de gândirea teologică a unuia dintre marii duhovnici ai Bisericii Ortodoxe Române.
Lucrarea poate fi achiziționată din librăriile și magazinele de cărți și obiecte bisericești ale Serviciului colportaj al Arhiepiscopiei Bucureștilor. (Sectorul cultural și comunicații media al Arhiepiscopiei Bucureștilor)