Scumpire peste medie la pâine

Data: 14 Aprilie 2022

Mărfurile alimentare au preluat conducerea la capitolul scumpiri, iar pâinea s-a scumpit cu 16,36%, peste media înregistrată la alimente (+11,20% pe an), a declarat Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR. Potrivit ultimelor date statistice, în ultimul an, cele mai mari creşteri ale prețurilor la această categorie de mărfuri s-au înregistrat la cartofi (+36,5%), uleiul comestibil (+32,33%), mălai (+24,35%) şi făină (+21,47%).

Gazele naturale, combustibilii, cartofii şi uleiul s-au scumpit cel mai mult în ultimul an, în timp ce singura ieftinire s-a înregistrat la energia electrică, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate marţi. Astfel, în intervalul martie 2021 - martie 2022, preţurile la gaze naturale au urcat cu 46,49%, la combustibili cu 34,16%, la cartofi cu 36,5% şi la uleiul comestibil cu 32,33%. La capitolul mărfuri alimentare, în afară de cartofi şi ulei, creşteri anuale mari au mai fost la mălai (+24,35%) şi făină (+21,47%). 

Mărfurile alimentare s-au scumpit cel mai mult în ultimul an, cu 11,20%, urmând mărfurile nealimentare, cu 10,86%, și serviciile cu 6,53%, iar în acest context rata anuală a inflaţiei a urcat la 10,15% în luna martie 2022, de la 8,53% în februarie. 

Referindu-se la creșterile de prețuri la alimente, în primul rând la pâine, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR, a explicat că acestea sunt „efecte de runda a doua” ale crizei pre­țurilor la energie.

„Am văzut o schimbare fermă de lider. Practic au pierdut întâietatea ca factori producători de inflaţie mărfurile nealimentare, care au trecut acum pe locul 2, şi a luat conducerea plutonul de mărfuri alimentare. În primul rând, pâinea. Avem o scumpire peste medie la pâine. Media inflaţiei la mărfuri alimentare este de 11,20% pe an şi la pâine este de 16,36%. La cartofi, o creştere şi mai mare, peste medie, 36,50%, la citrice peste medie, 12,82%, la ulei 32%, iar peste medie, margarina 16,82%. (…) Toate aceste efecte în planul inflaţiei sunt efecte de runda a doua. Deci mărfurile energetice au umflat preţurile în toată lumea, au făcut inflaţie mare peste tot, o inflaţie cum nu s-a mai văzut din anii ’70. Dar iată că acum se produc efecte de runda a doua, în sensul că energia, care s-a scumpit foarte mult în lunile din urmă, scumpeşte în continuare”, a explicat Adrian Vasilescu, potrivit Agerpres.

În ceea ce priveşte mărfurile nealimentare, el a menţionat că acestea au trecut pe locul doi şi aici vedem că „toate produsele sunt cuminţite”, cu excepția combustibililor care, în continuare, „lovesc şi produc inflaţie” și a gazelor care îşi menţin creşterea imensă la rata anuală, aproape 47%. 
El a menţionat că prognoza care anunța o inflație de două cifre în aprilie a rămas în urma realităţii, pentru că avem deja în martie o inflație de peste 10%. (C. Z.)