Se construieşte un aşezământ în München
Credincioşii ortodocşi români din oraşul München, Germania, şi împrejurimi susţin cel mai amplu proiect de infrastructură al Mitropoliei Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, şi anume, lucrările de construire a Aşezământului bisericesc „Înălțarea Sfintei Cruci” din München-Aubing. În cadrul acestui aşezământ vor fi săvârşite sfinte slujbe şi organizate activităţi duhovniceşti, sociale şi culturale.
După ani de aşteptări, plăţi pentru chirie, sentimentul înstrăinării, pentru faptul că „nu eşti acasă” şi alte neajunsuri, clerul şi credincioşii ortodocşi români din München şi împrejurimi au făcut un nou pas important în realizarea dorinţei lor, şi anume, contractarea unei firme care să execute lucrările de construire a Aşezământului bisericesc „Înălțarea Sfintei Cruci” din München-Aubing, Germania. Acest proiect de construcţie este cel mai amplu proiect de infrastructură al Mitropoliei Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, realizat de către filiala acesteia, Centrul Bisericesc Românesc Ortodox din München.
Piatra de temelie a aşezământului de pe terenul din Aubing, cartier situat în partea de vest a orașului München, a fost aşezată în data de 11 septembrie 2011, de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, dar contractul de vânzare-cumpărare a terenului a fost semnat abia în anul 2013, din cauza insuficienţei banilor strânşi pentru construirea acestui aşezământ. Lucrările de execuţie au început din luna iunie a acestui an. În prezent se lucrează la excavarea terenului pentru realizarea fundaţiei clădirilor, urmând ca în perioada următoare să fie efectuate lucrările de sprijinire a malurilor de pământ pentru turnarea fundaţiilor şi a elementelor de beton ale subsolului, informează site-ul Mitropoliei, mitropolia-ro.de.
Aşezământul bisericesc „Înălțarea Sfintei Cruci” cuprinde biserica cu hramurile „Înălțarea Sfintei Cruci” și „Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica”, punctul central al aşezământului. Pentru a fi o prezenţă a culturii şi spiritualităţii româneşti în diasporă, dar mai ales pentru a le aminti românilor de „acasă”, echipa arhitecţilor, condusă de arh. Şerban Sturdza, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din Bucureşti, a proiectat biserica după modelul Bisericii „Sfântul Nicolae”-Domnesc din Curtea de Argeş, potrivit site-ului cbrom-noul-asezamant.de/ro. De asemenea, în cadrul aşezământului vor mai fi două clădiri. Una va adăposti sediul episcopal şi o mănăstire, având şi spaţii pentru chilii, trapeză, bibliotecă, birouri şi camere de oaspeţi. Cealaltă clădire va funcţiona drept centru comunitar-parohial cu spaţii pentru o bibliotecă, un centru social şi magazinul de obiecte şi cărţi religioase, locuinţa preotului paroh şi camere de găzduire pentru pelerini la etajele superioare. Centrul comunitar parohial va fi atât locul de întâlnire al românilor, de desfăşurare a activităţilor catehetice, culturale şi spirituale, cât şi de ajutorare, prin intermediul Asociaţiei caritative „Sfântul Vasile cel Mare”, a persoanelor care se confruntă cu lipsuri materiale sau spirituale.
Pentru buna desfăşurare a lucrărilor, Preasfinţitul Părinte Sofian Braşoveanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului şi coordonatorul proiectului, a săvârşit o slujbă de binecuvântare a lucrărilor pe locul viitorului aşezământ şi a adresat o scrisoare pastorală enoriaşilor, prietenilor şi susţinătorilor Centrului Bisericesc Român Ortodox din München prin care îi îndeamnă să susţină amplul proiect de infrastructură al Mitropoliei, în primul rând prin rugăciune. De aceea, în fiecare zi de miercuri seara, la iniţiativa unor tineri din Comunitatea Ortodoxă Românească din München şi împrejurimi se rosteşte Acatistul Sfântului Ierarh Calinic, ocrotitorul bisericii aşezământului. „Ne vom bucura mai târziu să știm că am participat și noi la ctitorirea unui așezământ sfânt și sfințitor, că am realizat ceva pentru urmașii noștri, că suntem cuprinși acolo în rugăciune spre pomenire veșnică. De asemenea, avem aici în diasporă tendința de a ne uita, adeseori, cu oarecare invidie și un oarecare complex de inferioritate la ce au realizat grecii, rușii, sârbii sau alte popoare ortodoxe. Putem depăși situația de inferioritate doar acționând, luându-ne soarta în mâini în chip demn și responsabil. Acum avem binecuvântata ocazie. Să n-o ratăm!”, a îndemnat ierarhul în scrisoarea pastorală.
Conform clauzelor contractuale, construcția va trebui să fie realizată la un stadiu funcțional până la sfârşitul anului 2018 și finalizată până la sfârşitul anului 2020.