Se pot depune dosarele pentru ajutorul de încălzire
Ajutoarele pentru încălzirea locuinţei cu energie termică, gaze naturale, energie electrică, lemne, cărbuni şi combustibili petrolieri se acordă pe bază de cerere însoţită de actele doveditoare privind componenţa familiei şi veniturile acesteia. Cererile pot fi depuse cel târziu până pe 20 noiembrie.
Persoanele singure și familiile cu venituri mici care nu-și permit să plătească în întregime cheltuielile cu încălzirea în sezonul rece pot cere sprijin financiar de la stat sub forma unui ajutor de încălzire. Legislația în vigoare prevede că cererile pentru acordarea ajutorului de încălzire s-au putut depune, în principiu, până în 15 octombrie. Nu e un termen-limită, legea stipulează că cei care au nevoie de ajutor financiar pentru combustibil pot depune solicitările până la data de 20 noiembrie, pentru întregul sezon rece.
„Cei care îndeplinesc condițiile în vederea obținerii ajutorului pentru încălzirea locuinței trebuie să știe că dacă depun cererile până la data de 20 a lunii ei vor primi ajutor financiar și pentru luna respectivă. Pentru a beneficia de ajutor din partea statului pe întregul sezon rece, cei în cauză trebuie să depună cererile până la data de 20 noiembrie 2017”, a explicat Flaviu Cozuc, directorul AJPIS Alba, pentru un ziar local.
Pentru acordarea ajutorului pentru energie termică (sistem centralizat de încălzire), limita venitului mediu net lunar pe membru de familie este de 786 de lei, în cazul familiilor, şi 1.082 de lei, în cazul persoanei singure.
În cazul în care locuinţa este încălzită cu gaze naturale, energie electrică, precum şi cu lemne, cărbuni şi combustibili petrolieri, limita venitului net pe membru de familie este de 615 de lei atât în cazul familiilor, cât şi în cazul persoanei singure.
Pentru a primi ajutor pentru încălzirea locuinţei cu energie termică, gaze naturale, energie electrică, lemne, cărbuni şi combustibili petrolieri, solicitanţii trebuie să completeze o cerere, la care trebuie să adauge acte doveditoare privind componenţa familiei, veniturile membrilor acesteia, precum şi documente în baza cărora este deţinută locuinţa (copie act de proprietate).
Nu se iau în calcul la stabilirea venitului total al familiei sumele provenite din acordarea alocaţiei pentru susţinerea familiei; sumele provenite din acordarea alocaţiei de stat pentru copii; bugetul personal complementar; ajutoarele de stat acordate producătorilor agricoli; bursele şcolare, de studiu şi bursele sociale din cadrul Programului naţional de protecţie socială „Bani de liceu”; stimulentul educaţional; veniturile obţinute din activităţile cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri.
Ajutoarele de încălzire sunt binevenite pentru populaţia defavorizată a României, care reprezintă aproape 40% din totalul locuitorilor, conform datelor Eurostat publicate luni, cu ocazia Zilei internaţionale pentru eradicarea sărăciei, în 17 octombrie.
În 2008, România avea 9,11 milioane de cetăţeni supuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială, iar anul trecut - 7,69 milioane.
În perioada 2008-2016, riscul de sărăcie şi excluziune socială a crescut în 10 state membre din UE, cel mai ridicat avans fiind înregistrat în Grecia (de la 28,1% în 2008 la 35,6% în 2016, sau 7,5 puncte procentuale), Cipru (4,4 puncte procentuale), Spania (4,1 puncte procentuale) şi Suedia (3,4 puncte procentuale).
În schimb, cel mai semnificativ declin a fost raportat în Polonia (de la 30,5% în 2008 la 21,9% în 2016, sau 8,6 puncte procentuale), Letonia (de la 34,2% în 2008 la 28,5% în 2016, sau 5,7 puncte procentuale) şi România (de la 44,2% în 2008 la 38,8% în 2016, sau 5,4 puncte procentuale).