Seară cu cântec organizată de Episcopia Severinului

Un articol de: Cătălin Cernătescu - 24 Iulie 2013
Câteva sute de severineni au luat parte la o seară muzicală de excepţie organizată de Episcopia Severinului şi Strehaiei. Scopul evenimentului caritabil a constat în adunarea de fonduri pentru dotarea căminului de bătrâni pe care instituţia ecleziastică îl va inaugura în comuna mehedinţeană Balta.
 
În cadrul spectacolului de luni, 22 iulie, conceput ca gală de sustenabilitate a proiectului FORTE, derulat la nivel naţional de Patriarhia Română, şi-au dat concursul interpreţi consacraţi ai cântecului popular românesc. Sub genericul „Suflet de român“, au urcat pe scenă şi au încântat publicul severinean artiştii Anica Ganţu, Nina Predescu, Irina Zoican, Angela Magheru, Ana Maria Ion Oprişan, Ionuţ Tudorescu, Gabriel Lungu, micuţa Ingrid Boengiu, Grupul vocal folcloric „Izvoraşul“ şi alţii. Acompaniamentul muzical a fost asigurat de grupul coordonat de maestrul Ion Magheru, virtuoz al instrumentelor de suflat. Un număr solistic a fost realizat şi de trompetistul Costel Moacă, un continuator al tradiţiei renumitului Constantin Gherghina.
 
Succesul acţiunii caritabile s-a datorat implicării membrilor Sectorului social-filantropic al Episcopiei Severinului şi Strehaiei, coordonaţi de pr. consilier George Smeu, cu actul organizatoric deosebit al pr. inspector Daniel Săvescu. 

Concert caritabil pentru azilul de bătrâni din Balta

Participanţii la spectacol s-au bucurat şi de binecuvântarea ierarhului locului, Preasfinţitul Părinte Nicodim, care a vorbit despre finalitatea evenimentului: „Ne bucurăm că ne-au fost alături un număr mare de interpreţi de folclor muzical autentic din Mehedinţi, din Banat şi din Oltenia. Acţiunea are ca scop, în primul rând, continuarea lucrărilor de la azilul pentru bătrâni, altfel spus, centrul de îngrijire pentru persoane vârstnice din localitatea Balta. De mai mulţi ani, s-a început în localitate construirea unui azil, plecând de la amplasamentul unui vechi spital, şi a unui edificiu nou cu destinaţie de sală de mese, bucătărie şi depozit de alimente. Severinenii iau cunoştinţă pentru prima dată de această iniţiativă a episcopiei de a avea un prim centru de îngrijire pentru persoane vârstnice, care să se ridice la standardele actuale, moderne, de bună practică“.
 
La eveniment a fost prezent şi pr. Dorel Moţoc, consilier patriarhal, managerul proiectului FORTE, care a evidenţiat misiunea Sectorului social-filantropic, confirmată de un spectacol caritabil reuşit: „În momentul în care vorbim despre evenimente de sustenabilitate, ne gândim că toţi actorii locali şi toate resursele din comunitate vin şi lucrează împreună pentru a asigura sustenabilitate, pentru proiectele şi iniţiativele social-filantropice ale episcopiei. Bineînţeles că astfel de evenimente care dau şansa ca oamenii să fie împreună, evenimente făcute de oameni pentru oameni, nu sunt decât bine-venite. Ele sunt reflexul a ceea ce înseamnă cooperarea, conlucrarea şi responsabilitatea reciprocă. Acest proiect pe care Episcopia Severinului şi Strehaiei l-a desfăşurat în cadrul proiectului FORTE vine să încununeze strădania colegilor noştri din echipa de proiect de la episcopie, care, timp de aproape trei ani de zile, au lucrat intens pentru a construi o strategie de dezvoltare pentru Sectorul social-filantropic, o strategie integrată şi cu alte sectoare. Iată, acest eveniment este unul prin care se caută atragerea resurselor din comunitate, punerea împreună a oamenilor, astfel încât ceea ce şi-au propus şi îşi doresc pentru viitor să se poată şi rezolva“.
 
Parteneri ai evenimentului au fost Asociaţia Filantropia Severin, Fundaţia pentru Tineret Mehedinţi şi Radio Lumina.