Seară culturală în galeria Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“ - Galata din Iaşi
Galeria de artă a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“ - Galata din Iaşi a fost neîncăpătoare de numărul mare de ieşeni prezenţi la vernisajul expoziţiei de fotografie „(în)Tineri(re)“. Evenimentul a avut loc duminică, 1 februarie 2015, cu prilejul unui simpozion, organizat de Parohia „Adormirea Maicii Domnului“ cu ocazia Zilei Mondiale a Tineretului Ortodox (2 februarie).
Casa de cultură „Mihai Ursachi“ a municipiului Iaşi, Clubul Fotografilor şi Parohia „Adormirea Maicii Domnului“ - Galata Iaşi au organizat duminică seară vernisajul expoziţiei de fotografie „(în)Tineri(re)“. Manifestarea s-a desfăşurat cu prilejul Simpozionului „Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi sunt de folos“, organizat în contextul serbării Zilei Mondiale a Tineretului Ortodox. Pentru început, părintele paroh Mircea Stoleriu a adresat un cuvânt de bun venit ieşenilor prezenţi, apreciind organizarea expoziţiei în galeria de artă a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“. De asemenea, părintele paroh a lansat invitaţia pasionaţilor de fotografie de la Casa de cultură „Mihai Ursachi“ din Iaşi de a organiza o expoziţie cu tema „Dialog cu sacrul“. „Privind ceea ce avem ca dar din partea membrilor Clubului Fotografilor, pot spune că am circumscris ca idee această expoziţie dialogului cu sacrul. Am cunoscut câţiva dintre membrii clubului şi i-am văzut aici muncind. De aceea, vă invit să organizaţi în galeria noastră de artă o expoziţie pe tema «Dialog cu sacrul». Această expoziţie are fotografii artistice frumoase. Un club al fotografilor vrea să suprindă viaţa de zi cu zi, dar şi momentele importante, chemându-ne spre ceea ce este frumos“, a subliniat preotul paroh Mircea Stoleriu.
„Pasiunea pentru fotografie va coagula o echipă mult mai puternică“
În continuare, Constantin Ciofu, organizatorul evenimentului, a explicat cum a pornit ideea organizării expoziţiei de fotografie „(în)Tineri(re)“, accentuând rolul deosebit al celor 11 fotografi ieşeni care au semnat cele 53 de lucrări expuse. De asemenea, Constantin Ciofu a menţionat câteva instituţii media care au făcut cunoscut vernisajul: TVR Iaşi, „Ziarul Lumina“, Portalul Doxologia şi Radio TRINITAS. Nu au fost uitate site-urile din Iaşi şi din ţară care au anunţat evenimentul. „Această expoziţie este un exemplu de mobilizare a pasionaţilor de fotografie ce se reunesc la Casa de cultură «Mihai Ursachi» din Parcul Copou. În acelaşi timp, ea este o garanţie că pasiunea pentru fotografie va coagula o echipă mult mai puternică la instituţia amintită“, a spus organizatorul expoziţiei, care a mulţumit pentru prezenţă lui Adi Cristi, directorul Casei de cultură „Mihai Ursachi“. Gânduri de recunoştinţă au fost îndreptate apoi către autorii fotografiilor expuse, către părintele Mircea Stoleriu, către Dan Mititelu, referent în cadrul Casei de cultură „Mihai Ursachi“, către jurnalistul Otilia Bălinişteanu, de la „Ziarul Lumina“ al Patriarhiei Române, către colegii fotografi şi către firma Cosmos din Braşov, care a printat fotografiile expuse. Artistul fotograf Larisa Maxim a expus o perspectivă a fotografiilor oferite spre vizualizare publicului, iar Alexandru Mandachi a făcut referire la povestea personajului care apare pe afişul expoziţiei. A urmat un slide cu cele 53 de lucrări, apoi toţi cei de faţă au admirat imaginile din galerie.