Seară de teatru religios pentru tinerii din Cluj-Napoca
Asociaţia Tinerilor Creştini Ortodocşi din România (ASCOR), filiala Cluj-Napoca a organizat la sfârşitul săptămânii trecute o nouă seară cultural-religioasă pentru tineri. Manifestarea a avut loc la Biserica „Schimbarea la faţă“ din centrul municipiului, participând peste 130 de tineri. Programul evenimentului a cuprins slujba de seară, piesa de teatru religios şi o agapă.
Seara dedicată tinerilor clujeni a început cu un moment de rugăciune şi de meditaţie duhovnicească. În biserica menţionată a fost oficiată slujba vecerniei, soborul slujitor fiind format din preotul Petru Ilea de la parohia gazdă, părintele Claudiu Melean de la Biserica „Sfântul Alexandru“ din Cluj-Napoca şi părintele Daniel Florin de la Biserica „Sfântul Nicolae“ din oraş. Slujba vecerniei a fost urmată de un scurt cuvânt de învăţătură adresat tinerilor de părintele Petru Ilea. În cuvântul de învăţătură, părintele Ilea a vorbit despre idealurile tinerilor români şi despre nevoia societăţii de a avea lideri tineri, care să urmeze preceptele creştine ale Bisericii.
După acest moment de meditaţie, la subsolul locaşului de cult a avut loc prezentarea scenetelor cu mesaje duhovniceşti pregătite de tineri din mai multe grupuri parohiale. După o scurtă introducere, 5 tineri din grupul parohial „Adormirea Maicii Domnului“ au interpretat sceneta cu titlul „Libertatea omului şi îndelunga răbdare a lui Dumnezeu“.
Cea de a doua scenetă, intitulată „Al 12-lea ceas“, a fost pusă în scenă doar prin gesturi mimice de tineri de la Biserica „Sfântul Ioan Gură de Aur“. Cea de a treia scenetă, o adevărată piesă de teatru, a fost interpretată de tineri de la ASCOR Cluj-Napoca şi s-a intitulat „Amintiri din închisoare“, fiind inspirată din cartea „Oranki - Amintiri din captivitate“, scrisă de părintele Dimitrie Bejan. Sceneta a dramatizat cu mult succes lipsurile şi viaţa chinuitoare a unui grup de ofiţeri români aflaţi într-un lagăr de muncă siberian. Pe lângă vestimentaţia tinerilor actori, o particularitate emoţionantă a scenetei a fost recitarea unei poezii din literatura poeţilor de după gratii şi interpretarea a două cântece româneşti.
Martiriul Brâncovenilor
Ultima scenetă, interpretată de membri ai grupul parohial de tineret al Bisericii „Sfântul Alexandru“, a pus în scenă martiriul Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu şi a celor patru fii ai săi, Constantin, Radu, Ştefan şi Matei, împreună sfetnicul Ianache. Momentul unic în istorie a fost pus în scenă după un scenariu scris de părintele Claudiu Melean. La sfârşitul scenetelor, s-au acordat diplome şi au fost adresate alese mulţumiri tinerilor care au sprijinit în mod considerabil activităţile asociaţiei în primul an de activitate.
Programul cultural-duhovnicesc s-a încheiat cu o agapă oferită tuturor celor prezenţi în parohia clujeană, cu ocazia lăsatului de sec pentru postul Naşterii Domnului Iisus Hristos.
În plus, pe durata agapei, a fost proiectat un material video în care s-au prezentat activităţile organizate de ASCOR Cluj-Napoca.