Seară duhovnicească la Parohia Cireşa

Un articol de: Darius Herea - 14 Martie 2013

Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, s-a aflat miercuri, 13 martie, în mijlocul credincioşilor din Parohia Cireşa, Protopopiatul Caransebeş. Cu acest prilej, ierarhul a săvârşit, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, slujba Paraclisului Maicii Domnului în biserica parohială cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“.

Episcopul a rostit un cuvânt de folos, precizând că motivul pentru care a răspuns afirmativ la invitaţia preotului paroh „de a veni într-o seară, în această săptămână la Parohia Cireşa“ este rugăciunea în comuniune, „pentru a ne ruga împreună, pentru a înălţa rugăciuni înaintea tronului Preasfintei Treimi şi pentru a înălţa rugăciuni înaintea Maicii Domnului la care alergăm după Dumnezeu ca la o Mijlocitoare, Apărătoare şi Mamă bună a noastră, a tuturor. Ne-am rugat împreună în această seară şi îl felicităm pe părintele paroh pentru că a ales ca în această săptămâna, numită a brânzei, să rânduiască această perioadă de rugăciune, de catehizare, numită săptămâna duhovnicească. În fiecare seară aveţi câte un invitat un părinte care slujeşte împreună cu părintele paroh, se roagă împreună cu dumneavoastră şi în final rosteşte un cuvânt de învăţătură. Este într-adevăr această săptămână o săptămână premergătoare Postului Mare, o săptămână în care ne întărim duhovniceşte pentru a călători pe drumul sfânt şi binecuvântat al Postului Mare. În această seară am rânduit să oficiem slujba Paraclisului Maicii Domnului, o slujbă cu totul specială şi deosebită, care ne întăreşte pentru ca de săptămâna viitoare cu rugăciunile Maicii Domnului să călătorim şi să urcăm spre Învierea Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii“. La final, ierarhul a miruit şi a împărţit iconiţe cu Maica Domnului tuturor credincioşilor prezenţi.

Localitatea Cireşa, actualmente cartier al oraşului Oţelu Roşu, este aşezată la întâlnirea râurilor Bistra şi Bistra Mărului. Biserica parohială cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ a fost ridicată în anul 1821, în stil baroc, şi târnosită la 9 iulie 2006 de Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului.