Seară duhovnicească pentru tinerii din Cluj-Napoca
Grupul de tineri al Parohiei „Adormirea Maicii Domnului“ din Cluj-Napoca a deschis la începutul acestei săptămâni o serie de întâlniri duhovniceşti pentru perioada Postului Naşterii Mântuitorului. Întâlnirea a avut loc în biroul parohial, participând 34 de tineri dornici să asculte şi să discute pe marginea temei „Diferenţe dintre caracterul masculin şi feminin“, pregătită de preotul Dorin Ielciu şi Radu Copil.
Întâlnirea a debutat cu o încrucişare a părerilor şi a impresiilor din seara de teatru religios de săptămâna trecută, la care o mare parte dintre tinerii grupului parohial a participat ca actori sau spectatori. A fost un prilej de a realiza un bilanţ al lucrurilor bune şi mai puţin bune din această inedită experienţă pentru grupul de tineri al parohiei clujene.
Au urmat apoi discuţiile pe tema stabilită pentru această întâlnire, la care participanţii şi-au deschis bagajul de cunoştinţe şi au împărtăşit tuturor din învăţăturile şi experienţele trăite, ramificând tema principală a întâlnirii într-o paletă de direcţii. S-a vorbit despre caracterele masculin şi feminin, despre cât de mult zac acestea în bărbaţi şi femei deopotrivă, fiind atenţi la faptul că nu întotdeauna un caracter masculin sau feminin îşi găseşte identitatea într-un trup de bărbat sau femeie.
Discuţia a avut un ton degajat, umoristic, în care s-au prezentat adevărate lozinci tipice femeilor şi bărbaţilor, s-au expus comportamente obişnuite ale acestora, ba chiar s-a lansat o provocare, ca un fel de temă de casă, să se mediteze asupra informaţiilor însuşite şi să fie aplicate, mai mult sau mai puţin în joacă, pentru ca tinerii să se descopere pe ei înşişi, dar şi pe cei din jur.
Cunoaşterea semenului
Întâlnirea grupului parohial a fost un bun prilej de a descoperi noi caracteristici ale personalităţii din fiecare participant şi de a reacţiona în diferite situaţii.
„Foarte important este că, fiecăruia ni s-a ivit la un moment dat câte un surâs în colţul gurii, care apărea şi dispărea la diferite bătăi ale pleoapelor, după cum era vorba despre caracterul opus propriei noastre identităţi. Informaţiile aflate cu ocazia acestei întâlniri au fost extrase din cartea intitulată «Bărbaţii sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus», de John Gray“, a spus Radu Copil.
După această întâlnire, tinerii clujeni au realizat că, deşi au inima situată în partea stângă, la fel ca majoritatea muritorilor, nu tot timpul iau cele mai drepte decizii şi încă se străduiesc să-şi desluşescă trăsăturile caracterului. În acest sens, întâlnirile şi discuţiile, asemenea celei din această săptămână, au rolul de a face cunoscute mai multe despre semeni, despre personalitatea fiecăruia şi mai ales despre cum ne învaţă Biserica să relaţionăm cu cei din jurul nostru. (Paul Văleanu)