Secretul sănătății oaselor. O nouă ipoteză

Data: 01 August 2024

Un hormon recent descoperit de cercetătorii de la Universitatea California din San Francisco, produs de organism numai în perioada de alăptare, ar putea fi în viitor cheia pentru dezvoltarea unor tratamente mai eficiente pentru vindecarea fracturilor și împotriva osteoporozei.

Mai mult de 200 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de osteoporoză, o afecțiune manifestată prin scăderea semnificativă a densității osoase și care predispune la fracturi. Femeile au un risc mai mare de osteoporoză după menopauză, din cauza scăderii nivelului de estrogen, hormon care joacă un rol important inclusiv pentru sănătatea oaselor.

Cercetătorii americani au pornit de la faptul că nivelul de estrogen din organismul femeilor scade și în perioada în care ele alăptează, dar în cazul lor rareori se ajunge la osteoporoză, ceea ce sugerează că sănătatea oaselor ar depinde de un alt factor decât nivelul de estrogen.

După cum se precizează într-un comunicat publicat pe site-ul universității americane, citat de revista Science, ar putea fi vorba despre un alt hormon, necunoscut până acum, observat în organismul femeilor care alăptează și care reușește cumva să compenseze pierderile de calciu din oase.

Deși a fost realizat pe șoareci de laborator, iar rezultatele sale nu pot fi încă extrapolate la oameni până nu se fac studii suplimentare, observațiile cercetătorilor din San Francisco deschid perspective noi pentru tratarea osteoporozei și a fracturilor. (I. N.)