Ședință a Sinodului mitropolitan

Un articol de: Ioan Bușagă - 01 Octombrie 2015

Membrii Sinodului mitropolitan al Munteniei şi Dobrogei s-au reunit marţi, 29 septembrie, în Sala Sfântului Sinod din Reședința Patriarhală. Şedinţa de lucru a fost prezidată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Membrii Sinodului mitropolitan al Munteniei şi Dobrogei au examinat în cadrul şedinţei activitatea misionară a eparhiilor care intră în componenţa acestei mitropolii, amintind lucrările necesare pentru pregătirea evenimentelor omagiale şi comemorative din anul 2016 în Patriarhia Română, şi anume Anul omagial al educaţiei religioase a tinerilor creştini ortodocşi şi Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti. „Este o temă legată de Sfântul Ierarh Antim Ivireanul şi mai ales de tipăriturile lui din Ţara Românească în vederea pregătirii unui catalog, a unei expoziţii şi, mai ales, a pregătirii unui album cu cele mai importate lucrări sau cu toate lucrările pe care le găsim în diferite biblioteci ale eparhiilor şi în muzeele mănăstirilor. Avem, de asemenea, ca temă importantă pe ordinea de zi sinaxa monahală mitropolitană care se întruneşte o dată la 3 ani, iar în 2016 sinaxa monahală mitropolitană se întruneşte din nou, cu o tematică nouă, fiindcă vom discuta despre formarea duhovnicească şi culturală a vieţuitorilor din fiecare mănăstire, dar şi a închinătorilor şi vizitatorilor care vin în mănăstiri şi care doresc să înveţe mai multe despre viaţa monahală, istoria, cultura şi spiritualitatea mănăstirilor”, a precizat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Pe ordinea de zi a şedinţei de lucru a Sinodului mitropolitan al Munteniei şi Dobrogei au mai fost aspecte care privesc buna desfăşurare şi organizare a vieţii liturgice, social-filantropice, pastorale şi misionare. „Pe ordinea de zi mai avem analizarea «Acatistului Sfântului Ierarh Grigorie Luminătorul», tipărit acum în ediţie de probă, pe care îl vedem şi, apoi, îl trimitem spre aprobare definitivă Sfântului Sinod. Mai sunt aspecte referitoare la ajutorarea Mitropoliei Basarabiei, conform hotărârii Sfântului Sinod ca fiecare dintre eparhiile dintr-o parte sau cealaltă a ţării să ajute după posibilităţi eparhiile vecine, iar în cazul nostru, să ajutăm mai ales Mitropolia Basarabiei. Pe ordinea de zi avem și transformarea Schitului Strâmbu din Eparhia Giurgiului în Mănăstirea Găiseni, fiind o propunere recentă a Preasfinţitului Ambrozie al Giurgiului. Toate aceste subiecte, plus unele referitoare la disciplina clerului şi a monahilor, sunt pe ordinea de zi ca fiind o necesitate a pregătirilor din timp pentru anul viitor şi de consultare în privinţa altor probleme”, a mai spus Patriarhul Bisericii noastre.