Şedinţă administrativă a preoţilor din cimitirele din Capitală
Preoţii slujitori în cimitirele de stat din Bucureşti s-au reunit luni, 28 septembrie, în cadrul unei şedinţe administrative în care au fost discutate subiecte legate de organizarea activităţii şi a fost prezentat un referat în care a fost reliefată importanţa activităţii unor filantropi români pentru viaţa Bisericii şi a societăţii.
Evenimentul prezidat de părintele Ginel Aurelian Ivan, consilier eparhial în cadrul Sectorului cimitire, monumente şi servicii funerare al Arhiepiscopiei Bucureştilor, s-a desfăşurat în capela cimitirului Străuleşti II din Capitală. În cadrul întâlnirii, părintele Costel Paizan de la cimitirul Dămăroaia a prezentat un referat cu titlul „Filantropi ortodocşi români”, în care a subliniat frumuseţea şi necesitatea filantropiei mai ales în această perioadă de pandemie, a transmis TRINITAS TV.
Această şedinţă a avut un caracter mai mult administrativ, fiind discutate chestiuni organizatorice legate de evenimentele ce vor avea loc în anul 2021, declarat „An comemorativ al celor adormiţi în Domnul”. „Scopul principal al acestei şedinţe este organizarea evenimentelor din anul următor. Este un an foarte important pentru preoţii de cimitire deoarece anul 2021 este declarat «An comemorativ al celor adormiţi în Domnul» şi vom descoperi valoarea culturală şi liturgică a cimitirelor. Am discutat pe baza unor proiecte aplicabile la nivelul cimitirelor de stat, care vor fi prezentate pentru aprobare şi implementare”, a declarat părintele consilier eparhial Ginel Aurelian Ivan.
În a doua parte a întâlnirii, părintele Gheorghe Dilirici, coordonatorul preoţilor slujitori din cimitirele de stat din Bucureşti, a prezentat raportul contabil al fondurilor direcţionate de preoţii slujitori din cimitirele din Capitală în scopuri social-filantropice. „În cadrul acestei şedinţe, dedicată filantropilor ortodocşi, am scos în evidenţă faptul că Biserica a făcut începutul filantropiei în ţara noastră. Avem mărturii despre voievozi, ierarhi şi oameni simpli care au fost filantropi şi au ridicat bolniţe, spitale, de care a beneficiat, în ultimă instanţă, poporul. Preoţii de cimitire au constituit un fond din care ajutăm persoanele asistate în orfelinate, cămine de bătrâni şi alte aşezăminte sociale, încercând în acest fel să alinăm durerile şi necazurile celor care ajung în aceste unităţi sociale”, a declarat părintele Gheorghe Dilirici.
În prezent, în cimitirele de stat din Capitală îşi desfăşoară activitatea 15 preoţi.