Ședință administrativă a preoților din Protopopiatului Sibiu

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 18 Martie 2022

Slujitorii sfintelor altare din parohiile Protopopiatului Sibiu s-au întâlnit joi, 17 martie, în cadrul unei şedinţe administrative în care s-au discutat câteva probleme importante pentru unităţile de cult din Sibiu şi împrejurimi. Lucrările au fost prezidate de protopopul de Sibiu, Ioan Coşa, care şi-a exprimat la începutul şedinţei bucuria reîntâlnirii faţă în faţă cu toţi preoţii din Protopopiatul Sibiu, după ridicarea restricţiilor impuse de autorităţi în perioada de pandemie cu noul coronavirus.

În prima parte a întâlnirii au fost comunicate mai multe aspecte de ordin administrativ, cum ar fi cele legate de organizarea alegerilor membrilor Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Sibiului, precum şi implicarea preoţilor în organizarea recensământului populaţiei. Părintele protopop Ioan Coşa a prezentat calendarul alegerilor membrilor clerici și mireni în Adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Sibiului şi au fost distribuite mai apoi procesele verbale pe care fiecare delegat mirean trebuie să le prezinte în ziua alegerilor la circumscripția electorală Sibiu.

În a doua parte a întâlnirii s-a discutat despre corelarea denumirilor parohiilor din cadrul Protopopiatului Sibiu, pentru a ține cont de modul cum apar ele în șematism, în CIF, în actele de proprietate şi pentru a se lua în considerare şi hramul fiecărei biserici parohiale. S-a solicitat fiecărui preot să vină cu propuneri, urmând ca, acolo unde există nepotriviri, să fie armonizate denumirile în toate documentele în care parohiile apar, cu statutul lor de persoane juridice.

Preoții au avut trei propuneri:

  • denumirile să fie armonizate cu numele cartierelor unde se află teritorial fiecare parohie (exemplu: Maierii Sibiului, Terezian I, II, III, Țiglari I, II, cum sunt deja Turnișor, Lazaret etc);
  • denumirile să fie echivalate cu hramul bisericii de slujire (exemplu: Nașterea Domnului I, II, Duminica Tuturor Sfinților I, II, cum sunt deja Sfinții Arhangheli I, II, Sfântul Ilie I, II etc);
  • pentru a se evita eventualele confuzii, în oraş fiind mai multe biserici cu acelaşi hram, să se folosească ambele variante de mai sus: la unele denumirea după cartier, la altele după hramul bisericii.

În final, au fost prezentate ultimele apariţii de la Editura „Andreiana” a Arhiepiscopiei Sibiului.