Şedinţa anuală a Adunării Eparhiale din Covasna şi Harghita

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 24 Ianuarie 2015

Aula „Mitropolit Ioan Meţianu“ a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu a găzduit ieri, 23 ianuarie, şedinţa anuală a Adunării Eparhiale din Covasna şi Harghita. Lucrările şedinţei de lucru au fost prezidate de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, în calitate de locţiitor de Episcop al Covasnei şi Harghitei.

Şedinţa anuală a avut loc după întâlnirea consultativă a membrilor Adunării Eparhiale din Covasna şi Harghita cu Sinodul Mitropoliei Ardealului, în vederea aprobării listei de candidaţi desemnaţi pentru alegerile din 5 februarie 2015, când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române va desemna noul episcop din eparhia menţionată. 

La începutul şedinţei, au fost aduse mulţumiri Înaltpreasfinţitului Ioan, Mitropolitul Banatului, pentru activitatea rodnică în cei 20 de ani de păstorire a clerului şi credincioşilor din Episcopia Covasnei şi Harghitei.

În cadrul şedinţei de lucru a Adunării Eparhiale au fost prezentate dările de seamă ale tuturor sectoarelor administrative şi nu numai, prin care s-a prezentat activitatea duhovnicească, liturgică, pastoral-misionară, culturală şi socială din Episcopia Covasnei şi Harghitei

„Am hotărât ca odată cu această convocare a Adunării Eparhiale pentru consultările cu Sinodul Mitropolitan în vederea aprobării listei de candidaţi pentru scaunul vacant de Episcop al Covasnei şi Harghitei, să aibă loc în aceeaşi zi şi şedinţa anuală a acestui organism deliberativ. Au fost prezentate toate referatele sectoarelor eparhiale privind activităţile din anul care s-a încheiat. Mai apoi, prin discuţiile avute şi prin hotărârea finală, s-a stabilit şi aprobat bugetul pentru anul acesta, prin care să fie susţinute lucrările din eparhie. Am avut discuţii şi despre perspectiva continuării unor proiecte şi lucrări misionare începute în eparhie, care vor trebui continuate“, a spus IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Laurenţiu.

De asemenea, s-a hotărât ca în viitorul apropiat să se înceapă şi alte proiecte misionare, spre folosul credincioşilor.

„Le mulţumesc foarte mult acestor oameni inimoşi şi dornici de a sluji Biserica, realizând mari sacrificii pentru îndeplinirea acestei chemări. I-am mulţumit, la început, Înaltpreasfinţitului Mitropolit Ioan, care a lăsat o moştenire patrimonială şi duhovnicească minunată în Episcopia Covasnei şi Harghitei. În primul rând a lăsat multă dragoste faţă de oameni, încât credincioşii îl regretă şi se roagă lui Dumnezeu ca cel care va fi desemnat ca urmaş al său să poată continua lucrarea sa misionară. Sperăm ca lucrarea începută şi la care am contribuit şi noi, cu puţinul nostru, să fie desăvârşită“, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.

Proiecte de asistenţă socială

Consilierii eparhiali şi ceilalţi reprezentanţi ai sectoarelor eparhiale au făcut cunoscute membrilor Adunării Eparhiale toate proiectele desfăşurate la nivel de eparhie, protopopiate, parohii sau mănăstiri.

În cadrul discuţiilor, s-a pus accentul pe o implicare mai accentuată spre latura asistenţei sociale în comunităţile unde oamenii au nevoie de ajutor din partea Bisericii.

„Au fost trecute în revistă principalele realizări din anul trecut şi, cu această ocazie, Îi mulţumim lui Dumnezeu şi Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Ioan, care, prin implicare nemijlocită, a dus la aceste frumoase roade despre care am vorbit acum la şedinţa de lucru a Adunării Eparhiale“, a spus consilierul administrativ al Episcopiei Covasnei şi Harghitei, pr. Teodor Bijec.

De asemenea, a fost menţionat, în mod deosebit, volumul mare de lucrări desfăşurate la bisericile parohiilor şi mănăstirilor din Episcopia Covasnei şi Harghitei.

„A fost un nivel de muncă deosebit, care a solicitat implicarea consilierilor eparhiali, a protopopilor, a preoţilor şi monahilor din întreaga noastră episcopie. În mod special, au fost prezentate lucrările de consolidare, de reparare, de pictare şi de repictare a bisericilor din Episcopia noastră, care va rămâne pe mai departe o «candelă în Carpaţi», aşa cum afirma IPS Mitropolit Ioan. La finele şedinţei s-au formulat câteva propuneri care sunt menite a întări activitatea pastoral-misionară a preoţilor din eparhie, apoi s-a punctat necesitatea unei mai bune lucrări în ceea ce priveşte asistenţa socială şi, nu în ultimul rând, continuarea proiectelor începute pe această latură misionară“, ne-a spus pr. Teodor Bijec.

La finalul şedinţei, toate dările de seamă au fost aprobate de Adunarea Eparhială, împreună cu documentele care vizează bugetul eparhiei, proiectele implementate în acest an în comunităţile parohiale sau mănăstireşti, precum şi celelalte lucrări duhovniceşti de pe cuprinsul întregii Episcopii a Covasnei şi Harghitei.