Şedinţa anuală a Casei de Ajutor Reciproc a Arhiepiscopiei Dunării de Jos
Întrunirea anuală a Casei de Ajutor Reciproc a clerului şi a salariaţilor bisericeşti din cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos a avut loc marți, 4 februarie. Şedinţa, desfăşurată în Sala „Arhiepiscop Antim Nica” a Centrului eparhial, a fost prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care a prezentat și cazuri sociale din eparhie care necesită ajutor în perioada următoare.
În debutul întâlnirii, Arhiepiscopul Dunării de Jos a vorbit despre lumina faptelor bune, care de multe ori sunt săvârşite de oameni simpli din popor, subliniind totodată rolul important pe care această organizaţie îl are în sprijinirea membrilor săi care au nevoie de ajutor, ne-a transmis părintele Rareş Bucur, consilier eparhial.
Totodată, Înaltpreasfinţia Sa a prezentat situaţia unui copil de două luni, al zecelea al unei familii nevoiaşe din nordul judeţului Galaţi, cu probleme grave de sănătate, pe care ierarhul l-a cunoscut în urma unei vizite pastoral-misionare în cadrul Spitalului de Copii „Sfântul Ioan” din Galaţi. Ierarhul a solicitat preoţilor din zona respectivă să sprijine acest copilaş, precum şi pe ceilalţi fraţi ai lui, elevi la şcoala generală.
În continuare, preşedintele şi contabilul organizaţiei au prezentat raportul de activitate al Casei de Ajutor Reciproc din eparhie, concluzionându-se că ajutoarele sociale acordate pe parcursul anului 2019 au fost în valoare de 100.000 de lei.
Cea de-a doua parte a întrunirii a fost dedicată stabilirii mai multor obiective ce au în vedere dezvoltarea şi susţinerea permanentă a activităţii de întrajutorare desfăşurate de Casa de Ajutor Reciproc pentru anul 2020.
Casa de Ajutor Reciproc a clerului şi salariaţilor bisericeşti din cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos funcţionează în conformitate cu prevederile Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, ale Legii nr. 12/ 1996, republicată, privind regimul juridic al Caselor de Ajutor Reciproc a Salariaţilor, desfăşurându-şi activitatea sub directa îndrumare a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian şi în conformitate cu Regulamentul de organizare şi funcţionare adoptat. Scopul principal al organizaţiei este ajutorarea membrilor prin acordarea de împrumuturi în condiții mai avantajoase, dar şi acordarea unor ajutoare în diferite situații speciale, respectiv la naştere, boală, înmormântare şi altele.