Ședință de lucru a Sfântului Sinod la Palatul Patriarhiei
În Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei s-a desfășurat miercuri, 25 octombrie, ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Lucrările ședinței au cuprins mai multe subiecte de ordin teologic, liturgic și administrativ.
Ședința a fost precedată de slujba de Te Deum săvârșită de Preasfințitul Părinte Nectarie de Bretania, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale, în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei.
După slujba de mulțumire, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal și secretarul Sfântului Sinod, a dat citire, în Aula Magna, apelului nominal. Constatând prezența statutară a membrilor Sfântului Sinod, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a declarat deschisă ședința de lucru, menționând programul și punctele de pe ordinea de zi.
În cea de-a doua parte a ședinței, ierarhii membri ai Sfântului Sinod s-au întrunit în comisiile sinodale pentru întocmirea referatelor privind tematicile repartizate fiecăreia în vederea aprobării de către plen, după cum urmează: Comisia pastorală, monahală și socială; Comisia teologică, liturgică și didactică; Comisia canonică, juridică și pentru disciplină; Comisia pentru comunități externe, relații interortodoxe, intercreștine și interreligioase. După reluarea lucrărilor în plenul Sfântului Sinod, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a prezentat icoana Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, propusă de Arhiepiscopia Bucureștilor spre uniformizare: „Avem pe Sfântul Dimitrie cel Nou în mijloc, pentru că această icoană trebuie să fie normativă, uniformă în toată Patriarhia. Au fost mai multe variante. În unele apărea foarte bătrân, iar în altele mai tânăr. În general, pe cuvioși iconografii i-au reprezentat în vârstă, doar pe martiri i-au lăsat tineri, așa cum au fost”. Finalul ședinței a fost dedicat prezentării referatelor comisiilor sinodale de către raportorii acestora în plenul Sfântului Sinod.