Şedinţă on-line a Permanenţei Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Sibiului
Membrii Permanenţei Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Sibiului şi cei zece protopopi din eparhie au participat marţi, 19 mai, la o şedinţă de lucru on-line. Principalele puncte de pe ordinea de zi au fost ajutorarea preoţilor şi sprijinirea elevilor din familii cu posibilităţi materiale reduse.
Lucrările şedinţei au fost prezidate de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. În cadrul şedinţei au fost discutate mai multe probleme de ordin administrativ, cum ar fi situaţia parohiilor vacante din Arhiepiscopia Sibiului, hirotoniile care urmează în perioada următoare şi diverse aspecte economice care trebuiau prezentate şi aprobate de membrii Permanenţei Consiliului eparhial.
Un punct important al discuţiilor a fost cel referitor la ajutorarea elevilor merituoşi din şcolile teologice din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului şi din alte instituţii de învăţământ. Întrucât situaţia de criză din prezent nu permite reluarea cursurilor în şcolile din ţară, iar elevii sunt nevoiţi să participe la cursuri on-line, Arhiepiscopia Sibiului va identifica un număr de elevi din familii cu posibilităţi materiale reduse pentru a le oferi dispozitivele electronice necesare pentru aceste cursuri. O atenţie deosebită se acordă elevilor din şcolile teologice din cuprinsul Arhiepiscopiei Sibiului, unii dintre ei întâmpinând dificultăţi în participarea la noua formă de învăţământ în mediul on-line.
Ajutorarea preoţilor
În cadrul şedinţei s-a discutat despre Fondul „Solidaritatea”, instituit în cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, pentru ajutorarea parohiilor afectate de pandemia de COVID-19. Prin intermediul acestui fond, preoţii din parohiile cu posibilităţi materiale modeste vor fi sprijiniţi pentru a trece cu bine de această perioadă în care veniturile parohiale sunt reduse. Parohiile cu stare materială mai bună au donat deja sume pentru Fondul „Solidaritatea” şi acestea vor ajunge în special la preoţii cu mulţi copii, în familiile preoţilor din parohiile afectate. A fost analizată, de asemenea, şi situaţia centrelor medicale pe care Arhiepiscopia Sibiului le are în administrare, instituţii grav afectate financiar în această perioadă de criză generată de noul coronavirus şi care au nevoie acum de sprijin din partea eparhiei.