Şedinţe cu preoţii în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului
În protopopiatele din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului au avut loc şedinţe preoţeşti, în care au fost abordate teme privind modalitatea de a accesa foduri europene în vederea derulării unor proiecte sociale, încheierea unor parteneriate educaţionale cu şcolile din proximitatea parohiilor şi intensificarea programului liturgic în perioada Postului Mare.
Preoţii din cadrul Protopopiatului Beclean au fost informaţi luni, 16 februarie, cum pot accesa foduri europene în vederea derulării unor proiecte sociale. Informaţiile au fost transmise de asistentul social al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, Ana Căşvean, care, cu ajutorul unei întregi echipe, a reuşit obţinerea unei finanţări europene pentru implementarea primului proiect de economie socială de la nivelul Eparhiei. Proiectul îşi propune realizarea în mediul rural a unei tipografii şi a unei brutării, unde urmează să fie angajate mai multe persoane ce aparţin grupurilor vulnerabile.
Clericii prezenţi la şedinţa de lucru desfăşurată în sediul Protopopiatului Beclean, au putut afla, de la un reprezentat al Inspectoratului judeţean pentru situaţii de urgenţă Bistriţa-Năsăud, cum trebuie să protejeze locaşurile de cult împotriva incendiilor, conform pr. Alin Pop.
La finalul şedinţei, protopopul Vincenţiu-Doru Zinveliu a transmis preoţilor hotărârile luate în cadrul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cu privire la taxele ce se percep la oficierea unor slujbe religioase.
Parteneriate între biserici şi şcoli
Şi preoţii din Protopopiatul Dej au participat luni, 16 februarie, la şedinţa lunară de lucru desfăşurată la sediul noului protopopiat, situat pe strada Gutinului. Întâlnirea a fost prezidată de protopopul Dejului, Ioan Buftea.
După o scurtă rugăciune rostită pentru odihna sufletului adormitului întru Domnul Teofil Herineanu, fostul protopop al Dejului, a început şedinţa propriu-zisă. Protopopul Ioan Buftea le-a adus la cunoştinţă preoţilor prezenţi aspecte din circulara eparhială cu privire la ora de religie în şcoli, fiind îndemnaţi să încheie parteneriate educaţionale cu şcolile din proximitatea lor, în vederea promovării acestei discipline.
Clericii au fost îndemnaţi şi să intensifice programul liturgic în Postul Mare şi să susţină cateheze în fiecare duminică seara, dar şi să îi împărtăşească pe copii la fiecare Sfântă Liturghie, conform pr. Dan Toşa. Următoarea şedinţă va avea loc pe 12 martie, când preoţii de pe raza Protopopiatului Dej se vor întâlni cu profesorii şi profesoarele de religie, care predau la şcolile din zonă.