Şedinţe preoţeşti în protopopiatele Cluj II şi Dej
Preoţii din Protopopiatele Cluj II şi Dej s-au întrunit marţi, 11 februarie, în şedinţă lunară de lucru. Şedinţele s-au desfăşurat sub coordonarea protopopilor Gheorghe Braica şi Teofil Herineanu. În cadrul întrunirilor, preoţii au dezbătut chestiuni administrative şi au discutat proiectele care se propun a fi implementate în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului.
În şedinţa preoţilor din municipiul Cluj-Napoca, protos. Visarion Paşca, duhovnicul Mănăstirii „Acoperământul Maicii Domnului“ de la Floreşti le-a vorbit celor prezenţi despre cum a luat naştere filantropia creştină şi ce spun Sfinţii Părinţi despre aceasta, iar, la final, le-a prezentat preoţilor proiectul Aşezământului Social „Sfântul Onufrie“, proiect aflat în desfăşurare la Mănăstirea Floreşti. Până în prezent, Asociaţia Filantropică „Sfântul Onufrie“ a reuşit să ridice două case în cadrul aşezământului social, în urma campaniei „Toţi copiii au nevoie de iubire“, desfăşurată începând cu luna octombrie a anului trecut. Proiectul Aşezământului „Sfântul Onufrie“, iniţiat de asociaţie şi coordonat de duhovnicul Mănăstirii Floreşti, părintele Visarion Paşca, vizează construirea unui aşezământ care cuprinde patru case de tip familial, organizate în aşa fel încât să poată găzdui, fiecare, câte 10 copii, alături de o clădire administrativă.
Scopul proiectului este de a sprijini copiii aflaţi în dificultate, în abandon, sau care provin din familii a căror situaţie le pune în pericol creşterea sănătoasă.
Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a sfinţit, în 13 iunie, 2013, pe terenul din apropierea Mănăstirii Floreşti, piatra de temelie pentru centrul social.
Şedinţă în Protopopiatul Dej
În Protopopiatul Dej, întrunirea preoţilor a debutat cu o cuvântare catehetică susţinută de protopopul Teofil Herineanu, care le-a vorbit slujitorilor bisericii despre misiunea preotului în sectoarele liturgic, pastoral, social, administrativ, cultural, filantropic şi misionar.
Totodată, preoţii au aflat informaţii despre concursul „Sfânta Euharistie - lumina vieţii creştine“, proiect care se desfăşoară în această perioadă în Patriarhia Română, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, cu prilejul proclamării anului 2014, ca An omagial al Sfintei Spovedanii şi Sfintei Împărtăşanii şi Anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni.
Concursul „Sfânta Euharistie - lumina vieţii creştine“ se adresează copiilor, preoţilor şi profesorilor de religie implicaţi în programul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor“. La concurs se pot înscrie echipe formate din preot, profesor de religie (opţional) şi copiii din grupa de cateheză care vor concepe proiecte duhovniceşti de educaţie misionar-filantropică. Concursul se va desfăşura în perioada februarie-martie la nivel de parohie. Evaluarea la nivelul eparhiei se va organiza în perioada 25 aprilie - 5 mai, când se vor stabili câştigătorii. Pe 20-21 mai se va organiza la nivelul Patriarhiei premierea câştigătorilor la nivelul eparhiilor.