Şedinţele Adunării şi Consiliului Eparhiale în Episcopia Sălajului
În sala de şedinţe de la demisolul Catedralei episcopale „Înălţarea Domnului“ din Zalău s-au desfăşurat lucrările Consiliului Eparhial şi ale Adunării Eparhiale a Episcopiei Sălajului. Lucrările au fost precedate de săvârşirea Sfintei Liturghii şi a slujbei de Te Deum în catedrală.
După rostirea rugăciunii, a luat cuvântul Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, care a mulţumit membrilor Adunării Eparhiale pentru efortul susţinut pe care l-au arătat Bisericii, precizând totodată că aceasta este ultima şedinţă a membrilor din acest mandat, în primăvara acestui an urmând a se desfăşura noi alegeri ale organismelor deliberative şi executive eparhiale.
În continuare au fost citite rapoartele de activitate ale sectoarelor administrativ-bisericesc, cultural-educaţional, economic şi social-filantropic.
Potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, Adunarea eparhială este organismul deliberativ pentru toate problemele administrative, culturale, social-filantropice, economice şi patrimoniale ale eparhiei şi este formată dintr-un număr de 30 de membri, dintre care 20 sunt mireni, iar 10 sunt clerici, care sunt aleşi pentru un mandat de patru ani.
Consiliul eparhial este organism executiv al Adunării eparhiale şi are în competenţă problemele bisericeşti administrative, culturale, social-filantropice, economice, patrimoniale şi fundaţionale pentru întreaga Eparhie şi se compune din nouă membri, trei clerici şi şase mireni, aleşi pe termen de patru ani de Adunarea eparhială, dintre membrii ei. Atât membrii Adunării Eparhiale, cât şi cei ai Consiliului Eparhial pot fi aleşi pentru cel mult două mandate.
Din punct de vedere administrativ, în Episcopia Sălajului funcţionează un număr de trei protopopiate, care coordonează activitatea a 205 parohii, 15 dintre acestea fiind în mediul urban, iar restul de 190 în mediul rural. Acestora li se adaugă cele 63 de filii existente în Eparhie. De asemenea, în Episcopia Sălajului funcţionează şapte aşezăminte monahale (cinci mănăstiri şi două schituri). (Arhid. Adrian Onica)