Seminar despre alimentaţie şi viaţă sănătoasă

Un articol de: Pr. Marius Mircia - 21 Feb 2014

La Liceul Pedagogic „Carmen Sylva“ din Timişoara s-a desfăşurat zilele trecute seminarul intitulat „Alimentaţie şi viaţă sănătoasă“, organizat de Asociaţia „Padre“, sub coordonarea farmaciştilor timişoreni Anca şi Adrian Ienin.

Evenimentul a întrunit timişoreni de toate vârstele, doritori să-şi schimbe modul de viaţă cu ajutorul unei alimentaţii sănătoase bazată pe produse cât mai naturale. „Obiectivul acestui curs este de a informa oamenii despre ce se întâmplă cu alimentele în ziua de astăzi şi care sunt alternativele la alimentele nesănătoase pe care le găsim peste tot. Noi am dori să informăm despre alimentele care sunt nesănătoase sau care pot cauza anumite afecţiuni, şi în acelaşi timp să oferim o alternativă la ele. Bunicii noştri aveau o alimentaţie sănătoasă, de aceea nu aveau boli cronice, iar odată cu modernizarea, s-a pierdut foarte mult din caracteristicile benefice ale alimentelor. În loc să consumăm alimente bogate în substanţe nutritive, din cauza procesărilor şi diferitelor intervenţii, s-a ajuns practic să consumăm calorii goale, în loc să consumăm nişte alimente care ne dau nutrienţii de care avem nevoie“, a precizat farmacistul Adrian Ienin, unul dintre coordonatorii seminarului.

Alimentaţia reprezintă un important capitol pentru viaţa noastră ca oameni şi de aceea trebuie să i se acorde mai mult timp, pentru că hrana trebuie să devină medicament după spusele lui Hippocrate, tatăl medicinei. Însă, pentru o viaţă sănătoasă, nu este de ajuns doar o alimentaţie potrivită, ci este nevoie de un întreg stil de viaţă sănătos. „Pentru a avea un stil de viaţă sănătos, noi avem nevoie nu doar de o alimentaţie sănătoasă şi bine organizată, avem nevoie şi de o motivaţie puternică. Aceasta vine odată cu conştientizarea şi informarea corectă a noastră referitor la ceea ce ne împiedică, respectiv ceea ce ne-ar putea ajuta să ducem o viaţă cât mai sănătoasă şi echilibrată. Cu toate acestea, avem nevoie de o disciplină, la care se adaugă o mişcare fizică constantă, dar şi o echilibrare psihică“, a menţionat Anca Ienin, farmacist şi coordonator al evenimentului.

Sfinţenia, o viaţă duhovnicească şi trupească sănătoasă

Printre participanţii Seminarului „Alimentaţie şi viaţă sănătoasă“ au fost şi clerici timişoreni, care au vorbit despre importanţa pe care creştinul este dator să o acorde propriului stil de viaţă. Viaţa este dar al lui Dumnezeu, iar acest lucru ar trebui să ne responsabilizeze pe fiecare în parte, întrucât suntem chemaţi la o trăire sufletească şi trupească în acord cu în­vă­ţătura Sfintei noastre Biserici. Cu atât mai mult, în această perioadă de pregătire pentru Postul Sfintelor Paşti, Biserica ne îndeamnă la moderaţie şi cum­pătare în ceea ce priveşte viaţa trupească şi ne sfătuieşte să acordăm o mai mare atenţie vieţii duhovniceşti. „Ţinta noas­tră este sfinţenia şi sfinţenia sau asemănarea cu Dumnezeu nu se poate realiza decât prin abordarea unei vieţi deopotrivă duhovniceşti şi trupeşti sănătoase. Sănătatea trupului înseamnă limpezimea minţii, o putere a discernământului care ne ajută să luăm deciziile duhovniceşti atât de necesare creşterii noastre spirituale“, a declarat pr. Ştefan Marcu de la Parohia Giarmata, Protopopiatul Ti­mi­şoara II.

Seminarul despre alimentaţie şi viaţă sănătoasă va continua în perioada următoare la Ti­mi­şoara cu încă patru module, care vin să completeze şi să ofere o imagine de ansamblu asupra a ceea ce înseamnă a trăi armonios şi a cultiva un stil de viaţă sănătos.