Seminariștii bucureșteni și-au sărbătorit ocrotitorul
Ieri, Seminarul Teologic „Nifon Mitropolitul” din București și-a serbat ocrotitorul, pe Sfântul Ierarh Grigorie Teologul. Slujba hramului a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de slujitori, atât viețuitori din cadrul Mănăstirii Radu Vodă, cât și profesori de la seminar. Răspunsurile la strană au fost date de corala seminarului, „Cantate Domino”. La eveniment au fost prezenți Daniel Băluță, primarul interimar al sectorului 4 al Capitalei, Romeo Moșoiu, consilier în Ministerul Educației și Cercetării Științifice, Ionel Florian Lixandru, inspectorul general al Inspectoratului Școlar al Municipiului București, tineri seminariști, părinți ai acestora, precum și foști absolvenți ai acestei instituții.
În cadrul predicii rostite după Sfânta Evanghelie, PS Timotei Prahoveanul a arătat că „în decursul istoriei, Biserica a avut mari păstori care, asemenea Învățătorului cel Bun, și-au pus viața pentru oile care le-au fost încredințate spre păstorire. Unul dintre ei este Sfântul Grigorie Teologul, un om care în viața sa de aproape 60 de ani a strâns ca într-un buchet, în mod fericit, cele mai mari virtuți pe care trebuie să le aibă un păstor de suflete. În primul rând, marea iubire față de Dumnezeu, dăruirea pentru el, fiind până la sfârșitul vieții luptător pentru adevărata credință, apărător al ei și mai ales autentic trăitor al cuvintelor Evangheliei”.
Evocând personalitatea marelui ierarh, care a păstorit scurt timp la Constantinopol și foarte puțină vreme la Sasima, în Capadocia, Preasfinția Sa a amintit că acesta rămâne un strălucit model pentru toți cei care se apropie cu frică, cu evlavie și cu nădejde de Dumnezeu, slujindu-I, așa cum au făcut-o marii ierarhi ai Bisericii, nu doar cei din veacul de aur, ci din întreaga ei istorie: „Sfântul Grigorie Teologul, alături de Sfântul Vasile cel Mare și Ioan Gură de Aur, a strălucit într-o perioadă foarte grea pentru Biserică. El reprezintă modelul unui ierarh luptător, al unui slujitor care a apărat dreapta învățătură a Bisericii, al unui arhiereu care L-a iubit pe Dumnezeu mai mult decât a iubit orice în această lume. El constituie o pildă de smerenie pentru că a fugit de preoție și arhierie, socotindu-se nevrednic de o asemenea cinste. Dar odată ce le-a primit, și pe una și pe cealaltă, s-a identificat cu ele și a fost un vrednic slujitor și păstor care l-a urmat pe Păstorul cel Bun de care a amintit Evanghelia de astăzi.
De aceea, atât slujitorii Bisericii, cât și tinerii învățăcei trebuie să privească mereu spre acești ierarhi, spre sfântul prăznuit acum”.
În general școlile de teologie au ca patroni, ca ocrotitori, pe Sfinții Trei Ierarhi, pe Sfântul Vasile cel Mare, Grigorie Teologul sau Sfântul Ioan Gură de Aur. Seminarul Teologic din București l-a avut ocrotitor dintru început pe Sfântul Grigorie Cuvântătorul de Dumnezeu pentru că aici a existat și există în continuare o facultate de teologie care-i are ca ocrotitori pe Sfinții Trei Ierarhi.
„Dintre toate seminariile vechi ale țării, în perioada grea, de dinainte de 1989, când în țara noastră existau numai șase seminarii, la București, Buzău, Mănăstirea Neamț, Cluj, Caransebeș și Craiova, doar seminarul din București și cel din Craiova aveau ca ocrotitor pe Sfântul Grigorie Teologul. De aceea, ziua de astăzi reprezintă un moment de sărbătoare specială pentru Seminarul Teologic din București”, a menționat PS Timotei Prahoveanul.
Preasfinția Sa a amintit în cuvântul de învățătură un fragment din cuvântarea a 3-a teologică a Sfântului Grigorie Teologul, unde acesta vorbește despre persoana Mântuitorului Hristos: „El S-a născut, dar era născut din veci, S-a născut din Fecioară, care Îl arată om, cealaltă naștere era din Dumnezeu. S-a născut aici fără tată, iar acolo fără mamă, amândouă proprii dumnezeirii. A fost așezat în iesle, dar slăvit de îngeri, vestit de o stea și închinat de magi. El ca om a flămânzit, dar apoi a săturat mii de persoane, El, Pâinea cea dătătoare de Viață care s-a coborât din Cer. El ca om a însetat, dar a strigat: De însetează cineva, să vină la Mine și să bea. A obosit ca om, dar era odihna celor osteniți și împovărați. Le-a spus: Veniți la Mine, cei osteniți și împovărați, și Eu vă voi odihni pe voi. S-a rugat mult, dar și împlinește rugăciunile. A lăcrimat, dar și oprește plânsul celor mulți. A murit, dar a dat viață și a desființat moartea prin moartea Sa. A fost înmormântat, dar a înviat. S-a înălțat la ceruri, dar iarăși va să vină cu slavă”.
În cuvântul de la finalul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a evidențiat că Sfântul Grigorie ne învață pe toți, dar mai ales pe cei care doresc să îmbrățișeze preoția și să-L urmeze pe Mântuitorul Hristos, că lucrurile esențiale trebuie să ne preocupe în această viață. „Pomenirea marilor ierarhi care sunt considerați ocrotitori ai școlilor de teologie, Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul și Sfântul Ioan Gură de Aur, trebuie să aducă aminte tuturor slujitorilor Bisericii și celor care sunt încă pe băncile școlii că această slujire este mai mult decât merită un om în această viață, chiar dacă unii s-ar considera îndreptățiți pentru ea”.
În încheiere, Preasfințitul Timotei Prahoveanul a transmis binecuvântările și urările de sănătate ale Preafericitului Părinte Patriarh Daniel adresate corpului profesoral și seminariștilor care învață în această școală.
Părintele Ionuț Bărbulescu, directorul Seminarului Teologic din București, a amintit că în urmă cu 180 de ani, mai precis la data de 2 februarie 1836, era înființat în București primul seminar teologic din România, cu numele de Seminarul Central.
„Dacă astăzi avem șansa ca în cadrul școlii noastre să continuăm această misiune, de pregătire a elevilor noștri spre a deveni vrednici slujitori ai sfintelor altare și ai semenilor noștri, aceasta se întâmplă doar pentru că Bunul Dumnezeu ne-a fost sprijin și ajutor în acest interval de timp. Sfântul Grigorie Teologul a fost un vajnic apărător și propovăduitor, dar și un autentic trăitor al învățăturii Domnului Hristos. Aceasta este și misiunea pentru care elevii noștri se pregătesc aici, încercând să-și însușească cunoștințele împărtășite de profesorii lor la diferite discipline, dar și să împlinească în viața de zi cu zi pilda Mântuitorului Iisus Hristos.”
În cadrul Sfintei Liturghii, PS Timotei Prahoveanul a hirotonit preot pentru Parohia „Olarii Vechi”, comuna Olari, Protopopiatul Ploiești Nord, județul Prahova, pe părintele Constantin Liviu-Bezdedeanu și diacon pe Sergiu Vasile pentru Parohia Vâlcănești, Protopopiatul Ploiești Nord, județul Prahova.