Seminariştii craioveni, la început de an şcolar

Un articol de: Gabriela Popescu - 17 Septembrie 2013

Seminarul Teologic „Sfântul Grigorie Teologul“ din Craiova şi-a deschis luni porţile, în prima zi a noului an şcolar. Evenimentul a fost marcat printr-o slujbă de Te Deum, săvârşită de pr. prof. Constantin Popescu, directorul instituţiei, împreună cu părinţii profesori. Evenimentul a fost marcat de prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.

Ca în fiecare an, cea de a doua jumătate a lunii septembrie aduce cu sine deschiderea noului an şcolar. Astfel, la vremea când toamna îşi socoteşte roadele, şcolile noastre „îşi numără bobocii“, după cum spune un înţelept proverb românesc. La sorocul unui nou început, elevii Seminarului Teologic „Sfântul Grigorie Teologul“ din Craiova s-au adunat, după obicei, lângă vechea biserică a Mănăstirii Coşuna, ctitoria banului Stepan.

„Suntem îndreptăţiţi să privim cu nădejde spre viitor“

Pe platoul din faţa şcolii, părinţii profesori au oficiat slujba de Te Deum. După momentul religios, IPS Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a rostit un cuvânt de învăţătură, îndemnându-i pe seminarişti să pună în minte şi în suflet învăţătura ortodoxă pentru a putea duce mai departe tradiţia Bisericii noastre. „Începem astăzi un nou an şcolar, o nouă osteneală în cunoaşterea şi în învăţarea lucrurilor despre credinţa noastră ortodoxă, despre ştiinţele pozitive ale cunoaşterii umane şi despre tot ceea ce ne este de folos în viaţa noastră. În felul acesta, formând atât intelectul, cât şi sufletul nostru, putem da răspunsuri bune celor care îi va rândui Dumnezeu să ne fie ucenici, credincioşi, ascultători în viaţa noastră de după şcoala de aici. A învăţa este specific omului, pentru că numai omul a fost dotat de Dumnezeu cu raţiune, simţire şi voinţă. Este o creatură aleasă spre a deveni după chipul Stăpânului său, spre a ajunge la asemănarea lui Dumnezeu. Prin actul creator, Dumnezeu a întipărit în noi aceste calităţi prin care creştem atât intelectual, cât şi moral, ambele direcţii fiind întotdeauna complementare. Niciodată nu putem creşte doar intelectual sau doar moral şi nici nu putem fi morali şi lipsiţi de raţiune, pentru că un sentimentalism searbăd şi neputincios ar aduce multă primejdie în viaţa noastră. Prin urmare, totdeauna creştem în raţiune şi în simţire. În raţiune, pentru că suntem în creaţia lui Dumnezeu la mijloc, între lumea cerească şi cea pământească, şi în simţire, pentru că prin rugăciune suntem împreună cu sfinţii. De aceea cântăm «Sfânt, Sfânt, Domnul Savaot», aşa cum cântă îngerii în ceruri, iar prin simţirea pământească suntem legaţi de lumea în care trăim“, a spus IPS Irineu. În continuare, Mitropolitul Olteniei a vorbit despre frumoasa tradiţie pe care o are Seminarul Teologic din Craiova în pregătirea viitorilor slujitori ai sfintelor altare. „Această şcoală are o tradiţie îndelungată, o adevărată istorie. Aici s-au format generaţii de preoţi care astăzi sunt slujitori ai sfintelor altare în Oltenia, cât şi în afara regiunii. De aceea, suntem îndreptăţiţi să privim cu nădejde spre viitor, pentru că totdeauna Dumnezeu va purta de grijă Bisericii noastre“, a conchis IPS Părinte.

La final, elevii cu rezultate deosebite la învăţătură în anul şcolar 2012-2013 şi cei care s-au remarcat la olimpiadele şcolare judeţene şi naţionale au fost premiaţi şi felicitaţi.