Seminariştii gălăţeni la începutul unui nou an şcolar
Elevii Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Apostol Andrei” din Galaţi s-au reunit luni, 11 septembrie, la ceremonia de deschidere a noului an şcolar. În mijlocul lor a poposit Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care a săvârşit slujba de Te Deum şi a rostit un cuvânt de binecuvântare.
Evenimentul festiv a debutat la orele dimineţii prin săvârşirea Sfintei Liturghii în capela seminarului, de către părintele spiritual Gabriel Pelin, la care au participat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, cadrele didactice şi elevii seminarişti însoţiţi de părinţi, ne-a transmis părintele consilier eparhial Rareş Bucur.
După Sfânta Liturghie, chiriarhul Dunării de Jos a săvârşit slujba de Te Deum, ceremonia de deschidere continuând în curtea şcolii teologice gălăţene, unde ierarhul a adresat un cuvânt de binecuvântare celor prezenţi, urând elevilor un an rodnic sub ocrotirea Sfântului Apostol Andrei, cu mai multă comuniune, apropiere de Dumnezeu şi grijă pentru o dezvoltare echilibrată. „Din izvorul harului iubirii Preasfintei Treimi, Sfântul Apostol Andrei a adăpat, de-a lungul timpului, sufletele într-o şcoală, şcoală al cărei Dascăl rămâne Domnul, blând şi smerit cu inima şi care ne arată paradigma sau modelul învăţăturii: inima de copil”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.
Un moment special a fost şi cel al binecuvântării şi prezentării panourilor cu imagini ce ilustrează momente din poveştile pentru copii şi aspecte reprezentative cu elevii acestei şcoli, aşezate special pentru a crea un spaţiu primitor şi prietenos.
La final, ierarhul a binecuvântat sălile de curs ale seminarului andreian prin stropire cu apă sfinţită şi a purtat, în fiecare clasă, dialoguri cu tinerii teologi gălăţeni, încurajându-i şi îndemnându-i să îmbine rugăciunea cu studiul temeinic pentru a oferi bucurie părinţilor lor şi a fi exemple bune în societate.
În anul şcolar 2023-2024, în cadrul Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei” din Galaţi activează 47 de profesori, fiind înscrişi 508 elevi, din care 136 de elevi la liceu, la secţiile pastorală şi patrimoniu-cultural, 122 de elevi în clase din ciclul gimnazial şi 250 de elevi în clasele ciclului primar.