Seminarul internaţional de medicină și teologie, ediția a XXII‑a
Cea de a XXII-a ediţie a Seminarului internațional de medicină și teologie s-a desfășurat în mediul online, marți, 4 aprilie, și a avut ca temă principală „Bioetica de frontieră: libertatea firescului și firescul mărturisirii”.
Lucrările seminarului s-au desfăşurat pe site-ul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, prin intermediul platformei „Zoom meetings”, cu participarea online a Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, a rectorului Universității „Babeș-Bolyai” (UBB), prof. dr. Daniel David, și a numeroşi participanţi.
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a rostit o rugăciune de binecuvântare și a subliniat că „cel mai mare dar pe care ni l-a dat Dumnezeu este viața”. Ierarhul i-a felicitat pe cei implicați în organizare pentru inițiativă, perseverență și alegerea temei de actualitate.
„Omul este trup și suflet. Credem că sănătatea trupească și sufletească o are omul atunci când își pune în rânduială atât viața spirituală, cât și viața trupească”, a mai spus ierarhul.
La rândul său, rectorul Daniel David a apreciat formatul acestui seminar actual și de impact pentru societatea contemporană.
În prima parte a simpozionului au fost dezbătute probleme centrate pe tema „Libertatea firescului și firescul mărturisirii”. Preasfințitul Părinte Episcop Benedict Bistrițeanul a vorbit despre „Conceptul de «control» în noua mentalitate și tradiția ascetică a Bisericii. O încercare de diagnoză”, iar prof. dr. Vasile Astărăstoae a prezentat lucrarea „Editarea genelor liniei germinale și tentația eugenismului”.
Lucrările seminarului, inițiate și coordonate pentru al XXII-lea an consecutiv de prof. dr. Mircea Gelu Buta, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă clujeană, au continuat în cadrul a șase secțiuni: „Moartea asistată (eutanasie)”, „Psihologie și Sociologie (Egalitatea de gen)”, „Discursul bioetic contemporan”, „Controlul biometric al corpului uman (Sinele cuantificat)”, „Eugenism și modernitate” și „Artă sacră”.
La eveniment au participat profesori, clerici, cercetători, medici, invitați din țară și din străinătate, printre care s-au aflat Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, arhim. prof. Teofil Tia, pr. prof. Ioan Chirilă, pr. prof. Stelian Tofană, pr. prof. Ștefan Iloaie (Cluj-Napoca), prof. dr. Vasile Astărăstoae, prof. dr. Beatrice Gabriela Ioan (Iași), prof. dr. Pavel Chirilă (București), Rodica Gramma (Chișinău, Republica Moldova), protos. dr. Maxim Iuliu-Marius Morariu (Quebec, Canada) și alții. Lucrările prezentate vor fi publicate în volumul „Medicii și Biserica”, ediția a XXII-a.
Manifestarea a fost organizată de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul UBB, Asociația Medicală Română - Filiala Bistrița-Năsăud, Centrul de Bioetică UBB Cluj-Napoca, Societatea Română de Bioetică, Societatea Română de Istoria Medicinii și Societatea Națională de Inginerie Medicală și Tehnologie Biologică.