Semne ale îmbolnăvirii cu virusul West Nile

Un articol de: Cristina Zamfirescu - 03 August 2018

Umiditatea dată de ploile abundente din acest an a făcut ca virusul West Nile să reapară în mai multe zone ale țării. Medicii recomandă să ne protejăm împotriva țânțarilor şi fac apel la autorităţile locale să ia măsuri urgente de dezinsecţie. De asemenea, este bine să ne prezentăm de urgenţă la cel mai apropiat cabinet medical dacă avem febră ridicată și durere de cap intensă. Anul trecut opt oameni au murit din cauza meningitei West Nile, boală provocată de virusul transmis prin înțepătura țânțarilor, iar în 2016, au fost 19 decese din cauza acestei boli.

Ultimele cazuri de îmbolnăvire au fost înregistrate în județul Brăila, la o femeie şi un băiat de 11 ani, și în județul Bacău, la un bărbat în vârstă de 75 de ani. În toate cele trei cazuri a fost vorba despre forme uşoare ale bolii, iar persoanele au primit tratament şi au fost deja externate din spital.

Fiind vorba de un virus periculos transmis prin înțepătura țânțarilor, direcţiile de sănătate publică (DSP) din județele în care se confirmă îmbolnăvirile cu virusul West Nile trebuie să ia măsuri de informare a autorităţilor locale şi a centrelor de transfuzie despre cazurile apărute. Conform legii, zonele în care locuiesc persoanele care au contactat virusul vor fi monitorizate, iar pe spaţiile verzi se va face dezinsecţie. De asemenea, sunt anunțate toate cabinetele de medicină de familie, unităţile de primiri urgenţe, secţiile de neurologie şi secţiile de boli infecţioase, cărora li se solicită monitorizarea persoanelor care prezintă simptome ale unor eventuale contaminări.

Pentru ca infecţia să se transmită la om este suficientă o singură înţepătură a unui ţânţar deja infectat. Virusul poate provoca meningită, boală care se manifestă prin inflamarea meningelor, membranele care acoperă creierul şi coloana vertebrală. Dacă primeşte tratament în timp util, persoana infectată nu va rămâne cu nici un fel de sechele. În caz contrar, se poate ajunge chiar la deces. Cei mai vulnerabili sunt copiii și batrânii.

În 80% din cazuri, persoanele infectate nu prezintă simptome. Specialiştii în sănătate publică ai MS le recomandă cetăţenilor să se prezinte de urgenţă la cel mai apropiat cabinet medical dacă au simptome precum febră ridicată și durere de cap intensă.

În cazurile severe, apar şi simptome neurologice: rigiditate a gâtului, vărsături, erupţii cutanate pe piept, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică, slăbiciune musculară.

Potrivit datelor transmise de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, până alaltăieri, în ţara noastră au fost înregistrate 12 cazuri de infecţie cu West Nile, în șapte judeţe şi în Bucureşti, fără a se înregistra vreun deces. La acestea se adaugă ultimele două cazuri din Brăila.

Ministerul Sănătăţii spune că îmbolnăvirile sunt sporadice şi nu există riscul unei epidemii, dar recomandă autorităţilor locale să ia urgent măsuri de dezinsecţie în localităţi.

Alte sfaturi pentru populație sunt: evitarea expunerii la ţânţari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi; evitarea zonelor cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.); utilizarea substanţelor chimice repelente de ţânţari; desecarea băltirilor de apă din jurul gospodăriilor; îndepărtarea recipientelor de apă stătută şi a gunoiului menajer.

Țânțarul tigru asiatic, care transmite virusul West Nile, este o specie cu mare capacitate invazivă și, potrivit specia­liștilor de la Institutul Cantacuzino, poate fi purtător a peste 20 de specii de virusuri.

Anul trecut opt oameni au murit în urma infecției cu virusul West Nile. În 2016, meningita West Nile a provocat decesul a 19 persoane, dintre cele 93 la care a fost diagnosticată. În 1996, România s-a confruntat cu cea mai severă epidemie de de meningită West ­Nile din Europa, oficial înregistrându-se atunci peste 300 de cazuri.