Semnele bune și minusurile noului an
O analiză a economiei și a impactului acesteia asupra nivelului de trai în anul care a început arată că șocul creşterii preţurilor la energie și inflaţia din 2021 vor fi simţite şi în 2022. Potrivit specialiștilor, valul de scumpiri va afecta atât companiile, cât şi populaţia, mai ales din al doilea trimestru. Vestea bună este că mare parte dintre firmele care au supraviețuit pandemiei şi-au restructurat afacerile şi sunt mai bine adaptate contextului economic.
Anul 2022 ar trebui să fie anul reformelor structurale în administraţie, în companiile de stat, în sectorul pensiilor, sănătate sau educaţie, însă va fi, mai degrabă, anul contrastelor, cu o accentuare a diferenţei dintre preţurile mari şi salariile mici, arată o analiză a companiei de consultanţă Frames.
Singura „reformă” cu impact a fost liberalizarea completă a pieţei energiei, care a agravat semnificativ problemele din economie, precizează consultanţii companiei, citați de Agerpres.
„Liberalizarea pieţelor a fost făcută cu ochii închişi, fără să ia în calcul nici unul dintre avertismentele (…) privind posibila creştere a preţurilor la energie. Momentul liberalizării putea fi amânat cu încă un an sau putea fi pregătit mai bine (…) având în vedere cât de vulnerabilă este economia în contextul pandemiei şi cât de fragil este nivelul de trai”, arată analiza.
Creşterea preţurilor la energie a generat un adevărat şoc în economie și un impact inflaţionist care va fi simţit şi mai puternic odată cu oprirea, la 31 martie 2022, a compensărilor facturilor la energie.
„Compensările oferite de statul român sunt precum un algocalmin oferit unui bolnav ajuns la terapie intensivă. Îi mai taie din dureri, însă nu îi rezolvă problema. Odată cu ridicarea facilităţilor, în T2 2022, ne aşteptăm la un val inflaţionist chiar mai puternic decât în 2021. Fără măsuri concrete pe lanţurile de producţie şi distribuţie, statul va fi condamnat, în luna martie, să extindă mecanismele de protecţie (plafonări/compensări etc.) până ce preţurile energiei vor reintra pe o traiectorie predictibilă”, a afirmat Adrian Negrescu, managerul Frames, conform Agerpres.
Potrivit analizei, inflaţia riscă să treacă de 10%, iar nivelul de trai va continua să scadă.
„Românii vor plăti mai mult pentru alimente, pentru celelalte bunuri şi servicii în 2022. Anticipata creştere a cursului euro peste nivelul de 5 lei şi posibila scumpire a carburanţilor vor pune, din păcate, gaz pe focul inflaţiei”, arată analiza.
Temerile privind scăderea semnificativă a consumului, mai ales în primele luni, îi vor determina pe antreprenori să fie precauți.
„Vestea bună, în toată această situaţie instabilă, este că mare parte din firmele româneşti au învăţat lecţia pandemiei, şi-au restructurat afacerile şi întâmpină 2022 cu planuri mai bine calibrate pe realitatea economică”, a mai arătat Negrescu. (C, Z.)