Semnele lipsei de calciu în organism nu trebuie ignorate
Calciul este un mineral esențial pentru sănătate, pe care trebuie să-l asigurăm organismului prin alimentație. Cel mai cunoscut este rolul său pentru sănătatea oaselor, însă organismul are nevoie de calciu și pentru reglarea tensiunii arteriale, a secrețiilor hormonale și pentru funcționarea normală a sistemelor muscular și nervos.
Calciul reprezintă circa 2 la sută din masa corporală, însă este depozitat în proporție de 99 la sută în sistemul osos și în dinți, motiv pentru care acestea sunt în general primele părți ale corpului afectate atunci când nivelul de calciu din organism scade sub limitele considerate normale. În timp, acest deficit provoacă scăderea densității osoase, cu creșterea riscului de fracturi, iar dinții încep să se deterioreze. În plus, deficitul de calciu crește și riscul de paradontoză, iar în cazul copiilor poate duce la o stagnare a dezvoltării sistemului osos.
Nu sunt însă de neglijat nici problemele neuromusculare și neuropsihice provocate de deficitul de calciu.
Netratată la timp, hipocalcemia poate avea consecințe grave asupra întregului organism, de la osteoporoză (scăderea densității osoase) până la tulburări de memorie și cataractă. De asemenea, după perioade mai lungi de stres și oboseală poate să apară spasmofilia, manifestată prin senzația de furnicături ale mâinilor și picioarelor, crampe musculare, cârcei, stări de sufocare sau de leșin și palpitații asemănătoare manifestărilor crizei de epilepsie. Primele semne care ar trebui să ne avertizeze în legătură cu un posibil deficit de calciu în organism se numără starea prelungită de oboseală, pielea uscată, cu aspect cornos, unghiile care se rup ușor și se exfoliază. Determinarea carențelor de calciu se face însă în urma unor analize uzuale de sânge.
Principalul mod de a evita hipocalcemia este de a consuma alimente bogate în calciu. Asimilarea calciului din alimentele consumate depinde însă în mare măsură și de prezența vitaminei D3, pe care organismul o sintetizează prin expunerea la soare. Dacă medicul constată, în urma analizelor, și probleme de asimilare a calciului, acesta poate prescrie suplimente de minerale, având în vedere că uneori deficitul de calciu se poate asocia și cu deficit de magneziu.
(Ileana Marin)