„Semnificaţia trupului în Ortodoxie”

Un articol de: Gheorghe Cristian Popa - 02 Noiembrie 2010

Cartea "Semnificaţia trupului în Ortodoxie", semnată de renumitul teolog francez Jean-Claude Larchet, a fost lansată ieri, 2 noiembrie, în Sala "Th.M. Popescu" a Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Justinian Patriarhul" din Bucureşti.

Lansarea cărţii "Semnificaţia trupului în Ortodoxie", apărută la Editura Basilica a Patriarhiei Române, a marcat închiderea lucrărilor Simpozionului internaţional "Crezul ortodox - Istorie, teologie şi spiritualitate", organizat în perioada 1-2 noiembrie. Festivitatea de lansare s-a desfăşurat în prezenţa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a profesorilor participanţi la simpozion şi a numeroşi studenţi, fiind moderată de părintele profesor Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii de Teologie.

Preafericitul Daniel a apreciat că profesorul Jean-Claude Larchet a acceptat să continue publicarea de cărţi de teologie şi spiritualitate în limba română, prezentând astfel Ortodoxia ca fiind o Biserică deodată veche şi foarte actuală. "Această prezentare a legăturii dintre suflet şi trup, pe de o parte, şi a legăturii omului integral - suflet şi trup - cu Dumnezeu, pe de altă parte, ne arată vocaţia fiinţei umane. Cartea aceasta deschide noi perspective, noi conexiuni care pun în evidenţă valoarea eternă a trupului înviat şi, în acelaşi timp, valoarea vieţii omului în trup. Domnul Larchet a spus bine că, pentru Ortodoxie, trupul nu este o închisoare a sufletului, aşa cum era pentru unele mişcări gnostice sau neoplatonice. Este o carte foarte valoroasă care rezumă deodată gândirea biblică şi patristică şi deschide perspective de reflecţie aprofundată, de conexiuni mai adânci, iar aceste forme de adâncire ne ajută să depăşim simplismul abordărilor schematice din teologia scolastică medievală. Aşadar, e vorba aici de o abordare a trupului într-o perspectivă unificatoare, nu de polarizare excentrică, iar mesajul principal se referă la faptul că trupul omului este templu al Duhului Sfânt," a spus Preafericirea Sa.

După ce a surprins, în câteva cuvinte, mai multe aspecte legate de teologia trupului, Patriarhul României a subliniat că noua apariţie editorială constituie şi o provocare la a adânci teologic mai mult relaţia dintre trup şi suflet, dintre suflet şi sfinţenia trupului, accentuând rolul acestui demers în depăşirea tuturor dualismelor şi curentelor moderne, care acordă prea multă importanţă trupului în sine, ignorând relaţia cu Dumnezeu.

La final, profesorul Jean-Claude Larchet a mulţumit tuturor celor care au făcut posibilă apariţia cărţii, precum şi tuturor celor prezenţi la festivitatea de lansare, exprimându-şi bucuria şi dorinţa de a publica şi alte lucrări teologice în limba română.