Serbare la Liceul Ortodox din Oradea
Învăţământul teologic ortodox din Oradea aniversează anul acesta nouă decenii de existenţă, respectiv 90 de ani de la înfiinţarea Academiei de Teologie Ortodoxă din Oradea. Cu acest prilej, elevii Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu“ au prezentat un program.
În seria manifestărilor prilejuite de aniversarea celor 90 de ani de învăţământ academic orădean, s-a înscris şi programul cultural-artistic, organizat de elevii Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu“, moştenitorul de drept, împreună cu Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman“ din Oradea, al vechii Academii de Teologie orădene, în al cărei imobil istoric îşi desfăşoară activitatea Liceul Ortodox. Programul zilei de sâmbătă, 19 octombrie, a debutat cu vizita Preasfinţitului Sofronie, Episcopul Oradiei, în clădirea istorică a Academiei Teologice, de pe strada Republicii, proprietate a Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, în paraclisul cu hramul „Sfântul Ierarh Niceta de Remesiana“, însoţit de membrii Permanenţei Consiliului eparhial al Episcopiei Oradiei, de profesorii şi de elevii şcolii. În alocuţiunea rostită aici, ierarhul a subliniat importanţa istorică a evenimentului aniversar, care nu ar fi fost posibil fără strădaniile şi contribuţia primului Episcop al Oradiei de după realizarea României Mari, Roman Ciorogariu, patronul Liceului Ortodox orădean de astăzi. PS Episcop Sofronie a mai arătat că parcursul luminat al Academiei Teologice îi îndeamnă pe moştenitorii acesteia la responsabilitate şi continuitate în misiunea pedagogică, spirituală, culturală şi socială pe care o desfăşoară dascălii şi învăţăceii de astăzi.
Program artistic susţinut de elevi
După vizita în paraclisul şcolii, programul a continuat în sala festivă a Liceului, unde, după ce pr. prof. Radu Rus, directorul liceului, a vorbit despre semnificaţia deosebită a momentului în viaţa instituţiei de învăţământ, elevii din ciclurile preşcolar, primar, gimnazial şi liceal, au prezentat un program cultural-artistic, dedicat acestui moment.
Preşcolarii au împodobit sala festivă cu panouri pe care au fost expuse creaţiile lor în pictură, contribuind astfel la crearea unui ambient deosebit pentru serbare.
Coordonaţi de învăţătoarele Viorica Brege, Maria Tirpe, Florica Hera, Veronica Isdrăilă, Laura Baidoc, Ileana Balotă şi Angelica Suciu, împreună cu profesoara Florica Popovici, elevii din clasele primare, au pregătit un moment artistic care a cuprins rugăciunea „Tatăl nostru“ şi un colaj de cântecele şi poezii religioase, înălţate spre cer în semn de recunoştinţă faţă de purtarea de grijă a lui Dumnezeu şi a Maicii Sfinte căreia, la sfârşitul momentului artistic, i-a şi fost adresată rugăciunea „La uşa milostivirii“, scrisă de Sfântul Cuvios Ioan Iacob Românul de la Neamţ.
Elevii clasei a VIII-a A au prezentat într-o scenetă episodul „Inspecţiune“ din cunoscuta schiţă „Un pedagog de şcoală nouă“, de Ion Luca Caragiale. În punerea în scenă a schiţei, elevii au fost coordonaţi de către profesoarele Mirela Rus şi Codruşa Bogoşel.
Într-un alt registru, elevii ciclului liceal, au prezentat o şezătoare tradiţională din Bihor. Din dorinţa de a reînvia tradiţiile şi obiceiurile populare, elevii liceeni, alături de profesoarele Ramona Urdea şi Simona Teacă, au adus pe scenă un crâmpei din folclorul autentic, tezaur inepuizabil al specificului naţional.
Momentul a fost îmbogăţit de două cântece populare, interpretate de absolventul liceului, Alexandru Carţiş, şi de un dans popular jucat de Andrei Botici, elev în clasa a IX-a, şi de colegii lui, membri ai Ansamblului „Luncşoara“. Tot ei au pregătit şi o expoziţie cu obiecte tradiţionale ce constituie o primă etapă în cadrul proiectului „Păstrează tradiţia“, iniţiat la sfârşitul lunii septembrie şi care are ca obiectiv principal realizarea unui mic muzeu etnografic în cadrul şcolii.
La final, membrii Corului „Diacon Nicolae Firu“, îndrumaţi de arhidiaconul Ştefan Lakatos, au prezentat un concert de piese religioase, folclorice şi patriotice.
Formare intelectuală şi morală
Programul a fost apreciat de invitaţi şi în mod cu totul special de PS Episcop Sofronie, care i-a felicitat pe toţi profesorii şi elevii implicaţi în organizarea acestuia, în frunte cu conducerea şcolii, şi a arătat care este misiunea actuală a acestei şcoli confesionale.
„Astăzi a fost o adevărată sărbătoare, o adevărată serbare. După 90 de ani ne-a ajutat Pronia Divină să fim din nou la noi acasă. De data aceasta cu alte exigenţe. Dacă atunci, în urmă cu 90 de ani, obiectivul principal al Academiei Teologice era să formeze preoţi pentru completarea parohiilor vacante, acum milităm pentru o formare spirituală şi morală a elevilor noştri în duhul valorilor strămoşeşti. De aceea, Biserica Ortodoxă, Maica spirituală a poporului român, se îngrijeşte de formarea intelectuală şi morală, de educaţia şi cultura fiilor ei. Cei de dinaintea noastră care au cultivat şi au trăit valorile strămoşeşti s-au bucurat astăzi, văzând că sunt pe mâini bune aceste valori“, a spus PS Episcop Sofronie. De asemenea, ierarhul a adresat cuvinte de apreciere părinţilor copiilor care învaţă în cadrul Liceului Ortodox, mulţumindu-le că au ales pentru copiii lor o astfel de şcoală.