Serbare prin filantropie la Parohia „Sfânta Ana” din municipiul Galați
În ziua de pomenire a Sfinților și Drepților dumnezeiești Părinți Ioachim și Ana, Parohia „Sfânta Ana” din municipiul Galați a îmbrăcat haine de sărbătoare. Serbarea hramului a fost marcată printr-un bogat program liturgic și filantropic, culminând cu săvârșirea Sfintei Liturghii, la care a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.
Manifestările prilejuite de serbare au debutat în ajun prin săvârșirea slujbei Vecerniei unită cu Litia și a Acatistului Sfinților Părinți Ioachim și Ana de un sobor de preoți. În ziua de pomenire a ocrotitorilor spirituali ai parohiei, sâmbătă, 9 septembrie, un ales sobor de preoți a oficiat Sfânta Liturghie, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Casian, a tinerilor și copiilor participanți la programele catehetice ale Bisericii, precum și a bunilor și evlavioșilor credincioși din comunitate și parohiile învecinate, ne-a transmis părintele consilier eparhial Rareș Bucur.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Casian a vorbit despre părinții Maicii Domnului, Ioachim și Ana, și despre modelul de familie creștină în interiorul căreia sunt crescuți cu multă dragoste copiii.
„Încoronarea sărbătorii Nașterii Maicii Domnului este însăși pomenirea dumnezeieștilor ei Părinți, Sfinții Ioachim și Ana. Prin înțelesurile adânci, chiar ale numelor dumnezeieștilor Părinți, vedem darurile lui Dumnezeu pentru întreaga umanitate. Prin Sfântul Ioachim, Dumnezeu vindecă umanitatea din depărtarea de Dumnezeu. Iar prin numele Sfintei Ana, care înseamnă «har», desăvârșește cele ce lipsesc, iar fructul conlucrării dintre vindecare și har este prunca Maria, care înseamnă «domnie smerită». De aceea, Maica Domnului este percepută ca Doamna apărătoare a noastră”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
Hramul parohiei gălățene a fost prilej de binecuvântare și de bucurie și pentru 25 de elevi de la Școala Nr. 17 din Galați, care au primit din partea chiriarhului Dunării de Jos ghiozdane și rechizite pentru noul an școlar și alte daruri, prin programul eparhial „Hristos în școală”. După slujbă, Arhipăstorul Dunării de Jos a mers în mijlocul tinerilor și copiilor participanți la programele catehetice ale acestei parohii și a vizitat expoziția de obiecte tradiționale românești și atelierele de creație cu realizările copiilor, adresând un cuvânt de apreciere atât pentru slujitorii jertfelnici care desfășoară activități cu specific tradițional, cât și copiilor care participă cu drag și entuziasm la ele.
În vara acestui an, Parohia „Sfânta Ana” a continuat să desfășoare constant activități educative și recreative în cadrul unei Școli de vară pentru 60 de copii, care s-a finalizat cu o excursie în Munții Buzăului oferită gratuit tuturor participanților. De asemenea, în zilele premergătoare hramului, 30 de familii cu posibilități materiale reduse aflate în evidențele parohiale au primit pachete cu alimente neperisabile, prin implicarea membrilor Consiliului și Comitetului parohial și a tinerilor voluntari.