Serbarea copiilor din centrele de zi sibiene
Departamentul Social din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului a organizat joi, 19 decembrie, serbarea de Crăciun a copiilor de la Centrele de zi parohiale din Sibiu. De asemenea, la Sibiu vin colindători care aduc cu ei colindele şi portul specific satelor din munţi.
Peste 100 de copii, care beneficiază de serviciile centrelor sociale de pe lângă Biserica „Pogorârea Sfântului Duh“ din Valea Aurie, Biserica „Înălţarea Domnului“ din Mihai Viteazul şi Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Ştefan cel Mare, au pregătit împreună cu preoţii şi voluntarii din parohii colinde, poezii şi cântări specifice Crăciunului. Serbarea a avut loc în Aula „Mitropolit Ioan Meţianu“ a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a consilierului social pr. Nicolae Rusu şi a angajaţilor Departamentului social, precum şi a preoţilor Simion Săsăujan, Achim Băcilă şi Gheorghe Şebu. La serbare au participat şi părinţii celor peste 100 de copii din centrele de zi. La finalul momentului artistic, IPS Mitropolit Laurenţiu i-a binecuvântat pe copii, pe preoţi şi voluntari şi a împărţit daruri micuţilor.
„Ne-aţi adus o mare bucurie prin colindele interpretate şi de aceea Îl preamărim pe Dumnezeu şi-L rugăm să-i întărească pe cei mici, iar pe cei maturi să-i îndemne la mai multă iubire faţă de copii şi faţă de semenii care au nevoie de ajutor. Să binecuvinteze Dumnezeu preoţii şi credincioşii din Sibiu care fac această misiune de a sprijini pe cei mici, acum când au nevoi de atenţie, ajutor şi educaţie“, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.
Colindători la reşedinţa mitropolitană din Sibiu
Colindători din parohiile Arhiepiscopiei Sibiului continuă să vină la reşedinţa mitropolitană pentru a transmite IPS Mitropolit Laurenţiu urările specifice sărbătorilor sfinte. Alături de copiii care au adus colindul tradiţional, un moment deosebit a fost oferit de corul de femei de la Jina, judeţul Sibiu, însoţit de cei trei parohi din localitatea situată în munţi. Colindătorii au îmbrăcat frumoasele veşminte populare specifice Jinei şi au interpretat colinde din moşi strămoşi, păstrate cu sfinţenie în casele oierilor de la munte.
„Am considerat că este datoria noastră, a ierarhilor şi a preoţilor, de a încuraja pe credincioşii noştri de la ţară să păstreze cu sfinţenie aceste podoabe sfinte, pentru că sunt îmbrăcămintea poporului nostru, apărată în trecut cu preţul vieţii“, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu. Ierarhul le-a mulţumit colindătorilor, i-a binecuvântat şi le-a oferit calendare, iconiţe, dulciuri şi alte daruri.