Servicii gratuite pentru persoanele cu dizabilități

Un articol de: Otilia Bălinișteanu - 04 Martie 2016

Potrivit reprezentanților Autorității Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi (ANPD), România va fi parte a unui program-pilot prin intermediul căruia, într-o primă etapă, circa 50.000 de persoane cu dizabilități vor beneficia de carduri europene ce le vor înlesni accesul gratuit la anumite servicii în străinătate.

Din programul-pilot accesat de ANPD fac parte încă șapte țări europene, Estonia, Cipru, Malta, Slovenia, Croaţia, Belgia şi Italia, programul urmărind, în esență, recu­noașterea reciprocă a dizabilită­ților în țările participante. „Urmează ca România să agreeze un pachet naţional de beneficii şi apoi recunoaşterea reciprocă a beneficiilor acordate de celelalte state europene. Ne aşteptăm să obţinem un impact pozitiv şi în acelaşi timp vom reuşi să corelăm şi să avem o abordare coerentă asupra unor strategii naţionale care vizează cadrul legal pentru implementarea cardului european. În final, se va ajunge la facilitarea liberei circulaţii în Uniunea Europeană. Este un prim pas pe care îl facem noi, ca ţară, dar şi UE, pornind de la ideea că persoana cu dizabilităţi trebuie să aibă aceleaşi drepturi peste tot. Pachetul asigurat de România va include activităţi culturale, sportive şi de petrecere a timpului liber”, a declarat Mihaela Ungureanu, preşedintele ANPD, citată de News.ro.

Prin intermediul acestui proiect, cele opt țări participante se obligă să pună la dispoziţie un pachet minim de beneficii pentru activităţi culturale, sportive, de petrecere a timpului liber sau pentru transport, respectiv acces gratuit la muzee, spectacole de teatru, concerte şi evenimente sportive.

Pentru a intra în posesia acestor carduri, persoanele cu dizabi­lități vor putea depune cerere la direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului din fiecare județ și în municipiul București, cardurile urmând a fi emise în lunile iulie-august. Fiecare card va fi valabil atât timp cât este valabil şi certificatul de încadrare în grad de handicap al persoanei în cauză.

Conform statisticilor centralizate la nivel național, în România există în prezent circa 766.150 de persoane diagnosticate cu diferite grade de handicap. Dintre acestea, 748.309 persoane se află în îngrijirea familiilor sau trăiesc independent (nu sunt instituțio­nalizate), iar 17.844 sunt îngrijite în instituţii publice de asistenţă socială pentru persoane adulte cu dizabilităţi.