Servicii publice de nota 6 în orașele din România
Toate reşedinţele de judeţ au dificultăţi în gestionarea deşeurilor, la capitolul transport public sau educație şi nici una nu s-a apropiat de punctajul maxim la toți indicatorii, potrivit unui raport de diagnoză privind calitatea serviciilor publice municipale. Cele mai mari probleme sunt la gestionarea deșeurilor, unde orașele care stau cel mai bine la acest capitol, Sibiu și Oradea, nu au obținut decât 71, respectiv 70 de puncte din 100.
Studiul a fost realizat în perioada septembrie 2021 - mai 2022 şi a vizat 47 de municipii reşedinţă de judeţ şi primăriile de sector din Bucureşti. Datele cu privire la educaţie, transport și gestionarea deşeurilor, informaţiile culese de pe site-urile primăriilor și din presa locală au fost analizate în funcţie de un număr de indicatori specifici, în final fiind realizat un clasament pe fiecare categorie.
În ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor, locul întâi i-a revenit municipiului Sibiu (71 de puncte), urmat de Oradea (70 de puncte), Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc şi Iaşi (63,5 puncte). Media națională la acest capitol a fost de 35,9 puncte din 100. Au fost oferite punctaje pentru colectarea selectivă, îndeplinirea ţintelor de reciclare etc.
„Nici o reşedinţă de judeţ nu s-a apropiat de punctajul de 100 de puncte, maximum a fost de 70 de puncte (...). Pe zona de implementare a instrumentului economic «plăteşti pentru cât arunci» avem 37% dintre municipalităţi care nu au făcut nici un demers, dar la aceştia se adună şi cei 34,7% care practic au doar contactele actualizate cu acest instrument”, a spus Andreea Petruţ, expert la Act for Tomorrow, cu prilejul lansării raportului realizat de această organizaţie şi Societatea Academică din România.
Prezent la eveniment, ministrul mediului, Barna Tanczos, a spus că are în vedere recomandările din raport şi că unele, cum este finanţarea sistemelor de colectare a deşeurilor voluminoase, sunt deja în implementare.
La categoria educaţie, unde s-au luat în considerare acordarea burselor, asigurarea pazei în școli, investiţiile, accesul pentru elevii cu dizabilităţi, pe primele locuri s-au situat Primăria sectorului 2, Sibiu, Oradea, Piteşti şi Târgovişte. Media punctajelor celor 47 de municipalități a fost de 64,5.
Din studiu a reieșit că patru primării nu aveau, în aprilie 2021, o hotărâre privind bursele; şapte municipii refuză să asigure paza școlilor; 13 nu alocă bani cabinetelor şcolare și doar nouă respectă obligaţia legală de a acorda subvenţii pentru cantine.
La categoria transport au fost punctate numărul de staţii raportat la cel al locuitorilor, existenţa staţiilor intermodale, rețeaua metropolitană, facilităţile pentru grupurile vulnerabile, iar pe locul întâi s-a situat Timişoara (92 de puncte), urmată de Bucureşti, Cluj-Napoca (88 de puncte), Sibiu (86 de puncte). Media a fost de 62 de puncte. (C. Z.)