Serviciile medicale de care vor beneficia asiguraţii
În 2014 vor exista noi prevederi în ceea ce priveşte pachetul de servicii medicale de bază pentru asiguraţi şi neasiguraţi, o nouă listă de medicamente compensate şi gratuite, precum şi tratamente noi pentru cancer, inimă, diabet, boli reumatismale şi chiar pentru maladiile rare.
Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii (MS), cele două proiecte pentru pachetele de servicii medicale vor fi lansate în luna martie. Astfel, pentru neasiguraţi, noul pachet de servicii medicale de bază include asistenţă medicală de urgenţă, planning familial, monitorizare gravide şi lehuze, precum şi consultaţii pentru cazuri acute. În ceea ce priveşte asistenţa medicală ambulatorie, pachetul minimal include: servicii medicale pentru cazurile medicale acute, supraveghere şi depistare de boli cu potenţial endemo-epidemic şi consultaţii de monitorizare a evoluţiei sarcinii la risc şi lehuziei.
De asemenea, în pachetul de servicii de bază acordate în spitale, dacă pacientul nu poate dovedi calitatea de asigurat, cu excepţia unităţilor, compartimentelor de primiri urgenţă şi a altor structuri de primiri urgenţe (camere de gardă), unde calitatea de asigurat nu trebuie dovedită, unităţile acordă servicii pentru cazurile medicale de urgenţă, având obligaţia să evalueze situaţia medicală a pacientului şi să îl externeze dacă serviciile medicale de urgenţă nu se mai justifică.
Pentru asiguraţi, noul pachet de bază prevede o consultaţie preventivă o dată la trei ani, făcută de medicul de familie, pentru persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 39 de ani, şi cel mult două consultaţii în trei luni în cazul pacienţilor „cu risc normal“ care au o problemă nouă sau acută de sănătate.
De asemenea, aceştia beneficiază de: servicii medicale de urgenţă, servicii de prevenţie, servicii de medicină de familie, servicii în ambulatoriul de specialitate, servicii paraclinice (laborator - tipuri de analize), imagistică, servicii de spitalizare, îngrijiri medicale la domiciliu şi îngrijiri paliative la domiciliu, medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu, precum şi materiale sanitare specifice pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale de sănătate cu scop curativ.
Copiii cu vârste între 4 şi 18 ani vor beneficia, conform noului proiect, de un control medical anual, preventiv. Pentru supravegherea gravidei cu risc scăzut, este recomandat un număr de opt vizite prenatale.
Anul 2014 aduce modificări şi în lista medicamentelor compensate şi gratuite. Astfel, vor fi introduse 130 de medicamente noi destinate tratamentelor pentru cancer (inclusiv leucemii), diabet, boli reumatice, hepatite virale, prevenirea accidentelor vasculare (anticoagulante), insuficienţă cardiacă cronică, boli rare, Parkinson, epilepsie, osteoporoză, tratamente posttransplant (în cazul respingerii grefei) şi episoade depresive majore.
Tot pentru acest an, Ministerul Sănătăţii şi-a propus ca programele naţionale pentru cancer, diabet şi transplant să devină programe-etalon, prin aplicarea unui alt tip de management, mărirea domeniului de intervenţie, dar şi creşterea calităţii terapiilor.