Sesiune de lucru în proiectul ITO 2023 Timișoara

Un articol de: Pr. Marius Mircia - 03 Aprilie 2023

La Universitatea de Vest din Timișoara a fost organizată sâmbătă, 1 aprilie, sesiunea de lucru cu peste 300 de voluntari implicați în proiectul ITO (Întâlnirea Tinerilor Ortodocși), ce va avea loc la Timișoara, în perioada 31 august - 2 septembrie 2023. Evenimentul s-a bucurat de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, care a vorbit tinerilor prezenți în amfiteatrul „Ioan Mihai”, de la parterul UVT Timișoara.

De asemenea, la întâlnire au fost prezenţi Romeo Moșoiu, consilier în cadrul Ministerului Educației, care este și formator în cadrul sesiunilor desfășurate, părintele consilier Nichifor Tănase de la Sectorul învățământ și activități cu tineretul al Eparhiei Timișoarei, lect. dr. Oana Barbu, Departamentul de Științe ale Comunicării - UVT, preoți, formatori de la universitățile timișo­rene, profesori de religie, precum și sute de voluntari.

În cuvântul rostit, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ioan a prezentat tinerilor conceptul ITO, ce cuprinde trei componente: istorică, culturală și spirituală. Întâlnirea de la Timișoara se dorește a fi o intersecție între axa verticală și cea orizontală a relațiilor dintre tinerii participanți, ceea ce va duce la o creștere a coeziunii spirituale și ne face să devenim prieteni cu Domnul Iisus Hristos. În acest sens Înalt­preasfinția Sa i-a numit pe toți tinerii prezenți „prietenii lui Hristos”.

După cuvântul chiriarhului, consilierul Romeo Moșoiu s-a adresat auditoriului, prezentând programul zilei. Cursul propriu-zis s-a des­fă­șurat pe 10 grupe, cu trainer specializat pe comunicare.

„Sesiunea de pregătire voluntari, comunicare și lucru în echipă a avut ca participanți aproximativ 80 de preoți, împărțiți pe trei grupe de formare simultan, și aproximativ 70 de profesori de religie din județ. Trainingul s-a concentrat pe competențe de lucru în echipă, comunicare interpersonală, prevenirea și gestionarea conflictelor și luarea deciziilor. În cadrul celor 10 grupe de formare s-au dezbătut aspecte privind cunoașterea și provocările proiectului ITO, lucrul în echipă și roluri în grup, dinamica relațională, instrumentul limbaj și comunicare, precum și comunicarea interpersonală. Totodată, s-a evi­dențiat comunicarea între grupuri și echipe, situațiile de risc și prevenirea și răspunsul la criză”, a precizat lect. dr. Oana Barbu.

Aceasta este cea de-a treia întâlnire pe tema comunicării, celelalte două având loc pe 30 și 31 martie, cu preoții și profesorii de religie.