Șezătoare în Parohia Viziru de Jos din județul Brăila

Un articol de: Arhid. Alexandru Briciu - 27 Feb 2019

Parohia Viziru de Jos, din Protopopiatul Însurăței, județul Brăila, a organizat duminică, 24 februarie, în cadrul Concursului național catehetic „Hristos: sufletul satului meu”, prima ediție a „Șezătorii din Viziru”. Evenimentul a fost organizat în contextul Anului omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari).

Copiii din grupul catehetic al parohiei, coordonați de părintele paroh Claudiu Trică și Burcuș Virgil, coordonatorul corului, alături de invitații lor din parohiile Viziru de Sus, Bărăganu, Radu Vodă și Lanurile, au participat la ateliere de cusut, tors, împletit și croșetat, patiserie, împletituri de pănuși de porumb și țesut în război. „Într-un cadru desprins parcă din vremuri de altădată, înconjurați de o colecție de obiecte de artizanat specifice satului românesc tradițional, purtând cu mândrie costumul popular românesc, copiii au presărat activitățile practice cu momente artistice: cântece populare specifice șezătorii, dansuri populare și poezii despre satul românesc. Activitatea s-a desfășurat pe mai multe grupuri de lucru și a fost coordonată de bătrânele din sat, care nu doar că i-au învățat mește­șugurile tradiționale pe cei tineri, dar le-au și povestit cum era viața la țară în timpul co­pi­lăriei lor. Acest moment de săr­bătoare a reprezentat o expe­riență inedită pentru tinerii din comună, care s-au arătat impre­sionați și bucuroși de ceea ce au trăit. Împreună au scris în aceas­tă zi o pagină frumoasă din istoria comunei Viziru”, ne-a declarat părintele Claudiu Trică, parohul bisericii din Viziru.

La manifestarea cultural-artistică au participat părintele inspector eparhial Simeon Sică Bănică, părintele Dumitru Constantin, protoiereu al Protopopiatului Însurăței, primarul localității, profesori care și-au dedicat viața formării și educării copiilor din comună, precum și numeroși credin­cioși. În semn de apreciere pentru implicarea în astfel de activități, Consiliul parohial le-a oferit partici­panților diplome de onoare.