Sfânta Ecaterina sărbătorită de studenţii teologi

Un articol de: Marius Nedelcu - 25 Noiembrie 2013
Paraclisul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti şi-a serbat hramul ieri, 25 noiembrie, de prăznuirea Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina. Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoţi profesori de la Facultatea de Teologie, iar studenţii şi credincioşii au avut ocazia să cinstească sfintele moaşte ale muceniţei păstrate în acest paraclis. 
 
Sărbătoarea paraclisului Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti este în fiecare an un moment special de bucurie şi trăire duhovnicească atât pentru studenţii teologi şi dascălii de teologie, cât şi pentru credincioşii bucureşteni care au evlavie faţă de Sfânta Ecaterina. Duminică seara, prăznuirea Sfintei Ecaterina a început cu slujba Vecerniei unită cu Litia şi Acatistul Sfintei Ecaterina. 
 
Ieri au fost săvârşite Utrenia şi Sfânta Liturghie. Soborul de slujitori a fost format din pr. prof. dr. Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, pr. prof. dr. Nicolae Necula, protos. conf. dr. Justinian Cîrstoiu, precum şi alţi preoţi: cadre didactice, slujitori ai paraclisului şi clerici invitaţi la sărbătoarea hramului. Răspunsurile la strană au fost date de corul studenţilor teologi dirijat de cadre didactice de la disciplina muzică bisericească. Credincioşii care au participat la hram au avut ocazia să cinstească ieri şi racla cu părticele din moaştele Sfintei Ecaterina şi icoana acesteia, care au fost aşezate la închinare în afara lăcaşului de rugăciune, într-un loc special amenajat. 
 
La sfârşitul Sfintei Liturghii a fost oficiată slujba Parastasului pentru ctitorii şi binefăcătorii lăcaşului de rugăciune şi slujitorii care au trecut la Domnul în decursul timpului. „Să ne amintim că, ori de câte ori poposim aici, venim sub acoperământul rugăciunilor Sfintei Muceniţe Ecaterina. Ea a mărturisit credinţa în Hristos la începutul veacului al IV-lea, dar ea mărturiseşte şi astăzi prin prezenţa dumneavoastră la biserică, prin faptul că mărturisiţi aceeaşi credinţă pecetluită cu sângele martirilor. Credinţa noastră a fost propovăduită de Apostoli. Dacă nu era sângele martirilor să facă să crească religia creştină precum un bob de grâu însămânţat toamna în ogor, nu l-am fi avut noi astăzi cu atâta vigoare după 2.000 de ani. Pentru studenţii teologi, Sfânta Ecaterina este o pildă pentru că ea, cunoscându-l pe Mirele Hristos, a consacrat întreaga ei viaţă Acestuia şi a ştiut să unească sfânta credinţă cu ştiinţa omenească“, a spus pr. Ştefan Buchiu studenţilor teologi. „Hramul trebuie să ne lase câteva învăţăminte frumoase şi câteva modele din viaţa sfinţilor. Sfânta Ecaterina poate fi un model prin excelenţă pentru studenţii teologi pentru că ea a fost o tânără foarte inteligentă, foarte preocupată de studiu, a făcut retorica, filosofia, medicina şi alte ştiinţe de la vremea respectivă, iar pe lângă acestea a avut o viaţă curată din punct de vedere moral, ceea ce se cere şi astăzi tânărului teolog şi viitorului preot“, ne-a spus pr. prof. dr. Nicolae Necula. Pentru credincioşii prezenţi la hram, slujitorii paraclisului au pregătit 400 de pachete cu o mică gustare.