Sfânta Ecaterina, sărbătorită la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București
Paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București și-a sărbătorit luni, 25 noiembrie 2019, ocrotitoarea, Sfânta Mare Muceniță Ecaterina. Sfânta Liturghie de hram a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor din care au făcut parte preoți profesori de la instituția de învățământ teologic.
Biserica Sfintei Ecaterina de lângă Facultatea de Teologie Ortodoxă din București a fost neîncăpătoare luni, 25 noiembrie 2019, pentru credincioșii care au venit să aducă laudă și cinstire sfintei mucenițe.
În fiecare an, această sărbătoare este un moment deosebit de bucurie și de trăire duhovnicească atât pentru studenții și profesorii de teologie, cât și pentru credincioșii bucureșteni care au evlavie față de Sfânta Ecaterina.
Bucuria duhovnicească a început încă din ajunul sărbătorii, așa cum este tradiția, prin săvârșirea slujbei Vecerniei unită cu Litia și Acatistul Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina. În continuare a fost organizată și procesiunea cu moaștele sfintei, ce se păstrează spre închinare în sfântul locaș de rugăciune. Racla cu sfintele moaște a fost așezată la finalul pelerinajului într-un baldachin special amenajat pentru a fi cinstită de credincioși și studenți.
În ziua de prăznuire a Muceniței Ecaterina, Sfânta Liturghie de hram a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte preoți din conducerea Facultății de Teologie, precum și cadre didactice de la această instituție.
În cuvântul de învățătură rostit, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a evidențiat că Sfânta Ecaterina este considerată ocrotitoarea studenților teologi și a învățământului teologic ortodox în mod special la București. „După ce Facultatea de Teologie Ortodoxă din București a fost alungată din Universitate de regimul comunist instaurat în țara noastră acum 70 de ani, facultatea a trebuit să găsească adăpost în clădirea din apropierea Bisericii Sfintei Ecaterina. De atunci, această biserică a devenit și paraclis universitar, loc în care s-au pregătit duhovnicește, s-au rugat, au învățat rânduielile tipiconale și bisericești o mulțime de preoți care au slujit Biserica în ultimele decenii. De aceea, este un lucru care trebuie subliniat: această pronie dumnezeiască a rânduit ca studenții de teologie care își desfășoară activitatea sub ocrotirile Sfinților Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Ioan Gură de Aur și Grigorie Teologul, protectorii învățământului teologic ortodox în general, să aibă ca loc de rugăciune, de creștere duhovnicească această biserică ocrotită de Sfânta Mare Muceniță Ecaterina. Asemenea celor Trei Mari Ierarhi, și Sfânta Ecaterina este un exemplu vrednic de urmat de către toți tinerii care frecventează cursurile acestei facultăți”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.
De asemenea, ierarhul a subliniat faptul că în această zi a fost și Odovania praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, în care s-a citit același pasaj evanghelic ca în ziua praznicului, arătând ca Sfânta Ecaterina și-a însușit, și-a ales partea cea bună, adică ascultarea cuvintelor lui Dumnezeu. „Nu este întâmplător ca această sărbătoare a Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina să aibă loc în ziua Odovaniei praznicului Intrării Maicii Domnului în Templul din Ierusalim. De aceea, în ziua de astăzi s-au cântat multe din cântările specifice praznicului, s-a citit aceeași Evanghelie în care ni se vorbește de vizita Mântuitorului în casa celor două surori, Marta și Maria. Sfânta Ecaterina, în calitate de fiică a guvernatorului Alexandriei, avea toate posibilitățile în fața ei în viitorul pe care trebuia să și-l construiască, însă, înțelepțită de Evanghelia pe care a aprofundat-o și pe care și-a însușit-o, luminată de harul Duhului Sfânt, asemenea Mariei, sora lui Lazăr, și-a ales partea cea bună, care nu s-a luat de la ea, adică ascultarea cuvintelor Domnului și împlinirea lor”, a reliefat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.
În continuare, părintele profesor dr. Ioan Moldoveanu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București, a transmis mulțumiri Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru grija arătată față de această instituție de învățământ teologic, și Preasfințitului Părinte Varlaam Ploieșteanul pentru slujire. „Îi mulțumim Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care a răspuns invitației noastre, delegându-l în mijlocul nostru pe Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal. Dincolo de slujirea de arhiereu, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul este și profesor de teologie. Este profesor cu vechime la Iași și la București, aici în Facultatea de Teologie «Justinian Patriarhul»”, a spus părintele decan Ioan Moldoveanu.
În cadrul Sfintei Liturghii, așa cum este tradiția, masterandul Constantin Pastramă a rostit o omilie despre viața Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina.
La final, a fost oficiată slujba Parastasului pentru ctitorii şi binefăcătorii locaşului de rugăciune adormiți, dar și pentru profesorii și studenții Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” trecuți la Domnul.
Răspunsurile liturgice au fost oferite antifonic de un cor format din studenți teologi și de Grupul psaltic „Sfânta Mare Muceniță Ecaterina” al acestui locaș de închinăciune, format din studente și iubitoare de muzică psaltică.