Sfânta Icoană „Prodromiţa“ cinstită cu evlavie la Galaţi

Un articol de: Pr. Ştefan Sfarghie - 14 Iulie 2014

Sărbătoarea Sfintei Icoane „Prodromiţa“ de la Muntele Athos a fost evidenţiată şi în Arhiepiscopia Dunării de Jos, prin ample manifestări pastoral-misionare. Astfel, în ajunul sărbătorii, vineri, 11 iulie, a fost organizată o procesiune cu Icoana „Prodromiţa“, replică aflată în patrimoniul Eparhiei Dunării de Jos, de la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi până la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“, care şi-a sărbătorit cel de-al doilea hram.

Cu ocazia hramului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a săvârşit slujba Privegherii şi Acatistul Maicii Domnului „Prodromiţa“ la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. A doua zi, icoana a fost adusă la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, unde Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit slujba Sfintei Liturghii, iar la final Acatistul Maicii Domnului înaintea Sfintei Icoane „Prodromiţa“ şi în prezenţa a numeroşi credincioşi, după cum ne-a transmis pr. Gabriel Molocea, consilier misionar şi comunicare media al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi, IPS Arhiepiscop Casian a arătat că „în anul 1863, după minunea zugrăvirii miraculoase din târgul Iaşilor a chipului Maicii Domnului şi al Dumnezeiescului Fiu, în drum spre Sfântul Munte Athos, Sfânta Icoană s-a oprit în multe biserici din Moldova, pentru ca, în final, să ajungă în portul de la Galaţi, unde a rămas pentru o zi şi o noapte, în biserica cu hramul «Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena». În această biserică s-a petrecut minunea care este arătată în condacul şi icosul 6 din Acatistul Icoanei Maicii Domnului «Prodromiţa»: un zugrav necredincios a căutat să oprească poporul evlavios de la cinstirea icoanei şi, în acea clipă, icoana s-a întunecat. Zugravul s-a îngrozit când a văzut că Maica Domnului din icoană l-a privit cu asprime şi s-a pocăit, din denigrator devenind cel mai mare mărturisitor. De asemenea, din anul 1898, datorită elevului cadet Neagu Costache de la Comisiunea Europeană a Dunării de la Sulina, Arhiepiscopia Dunării de Jos beneficiază de o copie fidelă a icoanei «Prodromiţa», zugrăvită de acesta în Sfântul Munte Athos pentru Episcopia de Galaţi, aşa cum se numea atunci“, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

Credincioşii prezenţi s-au închinat cu evlavie înaintea sfintei icoane, iar la final fiecare a primit câte o iconiţă cu chipul Maicii Domnului „Prodromiţa“.