Sfântă Liturghie arhierească la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”

Un articol de: Tudorel Rusu - 08 Aprilie 2020

În Duminica a 5-a din Postul Mare, a Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, Înaltprea­sfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, împreună cu Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar, au slujit Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”.

Slujba arhierească de la Suceava a fost transmisă online. În cuvântul de învățătură, IPS Părinte Pimen a vorbit despre perioada dificilă în care ne aflăm: „Este un război, un război sufletesc, un război social, un război în domeniul faptelor de întrajutorare. În prima linie se află medicii și întregul corp sanitar, se află slujitorii de la Inspectoratul pentru Inter­venții de Urgență, se află militarii, se află oamenii care au menirea să asigure ordinea și mai ales respectarea și implementarea măsurilor de prevenire a îmbolnăvirii cu acest nou virus. Oamenii mai ­su­s-amin­tiți sunt permanent cu moartea în față, cu moartea trupului”.

Construită în perioada 1514-1522 de către fiul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, Bogdan al III-lea, şi terminată de nepotul acestuia, Ştefăniţă Vodă, Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” are două hramuri: „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” (23 aprilie) şi „Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou” (2 iunie). Corpul de clădire al mănăstirii s-a înălţat, după tradiţie, pe locul unde a existat cândva o mică biserică de lemn, din care nu s-au păstrat dovezi arheologice. A fost pictată atât în interior, cât şi la exterior, între anii 1532 şi 1534, sub domnia lui Petru Rareş. Aici se află moaştele Sfântului Ioan cel Nou, aduse în 1589 de la fosta Catedrală Mitropolitană din Cetatea de scaun a Sucevei, astăzi Biserica Mirăuţi. Sfintele odoare sunt păstrate într-o raclă de argint şi sunt expuse pentru închinare sub un baldachin de piatră. Minunile înfăptuite de Sfântul Ioan cel Nou l-au desemnat, alături de Sfânta Cuvioasă Parascheva, drept ocrotitor al Moldovei.